Για τρομοκρατία καταδικάσθηκε υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Πόλη
11/06/2020Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σήμερα, Πέμπτη, έναν Τούρκο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη σε φυλάκιση εννέα ετών για «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή με “γκιουλενιστές”, και οι ΗΠΑ εξέφρασαν δυσαρέσκεια.
Ο υπάλληλος αυτός ήταν σύνδεσμος μεταξυ Αμερικανικών και Τουρκικών αρχών σε ζητήματα εμπορίας ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για «βοήθεια σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» αλλά απαλλάχθηκε από την κατηγορία της «κατασκοπείας». Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν θεωρεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου, εξέφρασε στο Twitter «βαθιά απογοήτευση».
Η υπόθεση δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή αμέσως μετά τη σύλληψη του υπαλλήλου. Ο συλληφθείς επέμεινε ότι οι μόνες επαφές που ειχε ήταν για την διεκπεραίωση της εργασίας του, με εντολές των ανωτέρων του στο προξενείο και ουδεμία σχέση είχε με το υπαρκτό ή μη κινημα το Γκιουλέν.
«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Δεν είδαμε καμία αξιόπιστη απόδειξη που να στηρίζει την καταδίκη αυτή και ελπίζουμε ότι θα ακυρωθεί γρήγορα» δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. “Ο καταδικασθείς επιτέλεσε μια αξιόλογη εργασία επί σχεδόν τρεις δεκαετίες υπό την καθοδήγησή μας, ενθάρρυνε τη συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέβαλε στην ασφάλεια του πληθυσμού στις δύο αυτές χώρες», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα του Γκιουλέν ήταν επί μακρόν σύμμαχος του Ερντογάν μέχρι τη ρήξη των σχέσεών τους το 2013, όταν ο Ερντογάν άρχισε να αποστασιοποιείται, και τότε οπαδοι του Γκιουλέν έδωσαν στη δημοσιότητα ηχογραφήσεις και άλλα στοιχεία που ενέπλεκαν το άμεσο περιβάλλον του προέδρου της Τουρκίας σε σκάνδαλα διαφθοράς. Τότε ο Ερντογάν άρχισε τις διώξεις των γκιουλενιστών, όμως αυτές έγιναν φρενήρεις μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.