Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι κατάσκοποι της Ρόδου;

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Ένας Γερμανός υπήκοος που ειχε κάνει ό,τι και ο μάγειρας από τη Θράκη, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή και δύο Τσέχοι κρατήθηκαν επί τρίμηνο. Για ποιο λόγο αφέθηκαν ελεύθεροι, λοιπόν, τόσο ο 56χρονος μάγειρας όσο και ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο;

Η τυπική απάντηση είναι ότι ο Γερμανός και οι Τσέχοι που φωτογράφιζαν αμυντικές δομές στο παρελθόν, ειχαν συλληφθεί επ΄αυτοφώρω. Εν προκειμένω όμως δεν έγινε ποτέ σύλληψη με τη νομική έννοια του όρου και επρόκειτο για προσαγωγή και έρευνα και λήψη καταθέσεων. Το αυτόφωρο είχε παρέλθει προ πολλού και η προφυλάκιση μπορεί να γίνει πλεον με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, αλλά η υπόθεση δεν έχει φτάσει ουσιαστικά ούτε στον εισαγγελέα.

Είναι άγνωστο -σε εμάς- γιατί δεν συνελήφθη επ΄αυτοφώρω αφού παρακολουθείτο τόσους μήνες. Πιθανόν  οι ελληνικές αρχές να περίμεναν ο μάγειρας να κάνει κάποια πιο “αξιόλογη” επαφή και τελικά να απελπίστηκαν. Νομικά πάντως, μόνον ο ναυτικός-μάγειρας έχει δώσει κατάθεση, ενώ ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου ζήτησε και πήρε πενθήμερη προθεσμία για να απολογηθεί.

Η δικογραφία δηλαδή ακόμα ουσιαστικά δεν έχει σχηματισθεί και υποβληθεί, αφού λείπει η κατάθεση του νεότερου. Δεν μπορούν πάντως να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θα δικαστούν με τους ισχύοντες νόμους για όλους τους Έλληνες υπηκόους, καθώς ούτε ο γενικός γραμματέας καλύπτεται από διπλωματική ασυλία.

Τον στενοχωρεί που θα μείνει άνεργος…

Ο 35χρονος τηρεί σιγή ιχθύος ενώ ο μάγειρας (όπως είπε και ο καπετάνιος του πλοίου) είναι πολύ στενοχωρημένος επειδή έμαθε ότι θα απολυθεί. Ο “κατάσκοπος” έχει κι ένα μικρό παιδί στη Θράκη και μετά από 10-15 χρόνια ως ναυτικός σκέφτεται να συνεχίσει να δουλεύει στα καράβια, χωρίς να δείχνει να εξετάζει το “ενδεχόμενο” να βρεθεί στη φυλακή και, φυσικά, να μην μπορεί να δουλέψει.

Όταν ο  καπετάνιος τον ενημέρωσε ότι θα απολυθεί, ο 56χρονος –είτε επειδή δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έκανε, είτε επειδή ειναι ίσως μειωμένης αντίληψης– ρώτησε αν θα μπορούσε να μπαρκάρει σε άλλο πλοίο της εταιρείας. Ο καπετάνιος του είπε να ξεχάσει τα πλοία των Δωδεκανήσων γιατί θα ξεσηκωθούν και οι νησιώτες, χωρίς να του πει τίποτα άλλο.Όπως είπε ο καπετάνιος, ο ναυτικός δεν είχε δώσει δικαιώματα, κανείς δεν τον είχε δει ποτέ να φωτογραφίζει ούτε ο ίδιος ήξερε τίποτα μέχρι “να σκάσει η υπόθεση”. Ο πλοιοκτήτης πιθανόν να είχε ενημερωθεί, γιατί διερευνάτο πώς, πότε, από ποιον και γιατί προσελήφθη ο μουσουλμάνος εκ Θράκης.

Ο 35χρονος, που έχει δημιουργήσει πάλι θέμα στο παρελθόν, δούλευε συχνά και ως διερμηνέας στα δικαστήρια, αλλά παρουσιαζόταν και ως μάρτυρας υπεράσπισης Τούρκων κατηγορουμένων για διακίνηση μεταναστών.

0 Γερμανός “συνάδελφος” έπαιρνε από την ΜΙΤ μηνιάτικο 2.000 δολάρια

Ο μάγειρας κατέθεσε ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ και ότι απλά του πήραν ένα καλό κινητό “για να κάνει τη δουλειά”. Απεναντίας, ο 63χρονος Γερμανός απόστρατος που τελικά καταδικάσθηκε σε 12 χρόνια φυλακή επειδή διοχέτευε φωτογραφίες και στοιχεία στην τουρκική Υπηρεσία πληροφοριών, έπαιρνε όπως ο ίδιος είπε 2.000 δολάρια το μήνα που κατετίθεντο σε γερμανική τράπεζα.

Ο Γερμανός απόστρατος ζούσε και “δούλευε” στην Κω –ως αγνός φιλέλληνας τουρίστας που αγαπούσε το νησί– δύο ολόκληρα χρόνια προτού συλληφθεί τον Οκτώβρη του 2014 με τα κιάλια στο χέρι. Είχε συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία για κατασκοπεία, καθώς πιάστηκε να έχει προσεγγίσει με το ΙΧ του στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και να το φωτογραφίζει εξωτερικά. Στο ΙΧ του βρέθηκαν τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής.

Στο σπίτι του βρέθηκαν ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις, εξωτερικός σκληρός δίσκος, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, πέντε USB sticks, δύο κασέτες βιντεοκάμερας και κινητό τηλέφωνο. Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω.  Όπως ομολόγησε, είχε “προσληφθεί” το 2011 και κατά συνέπεια όταν πήγε στην Κω, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Οι Τσέχοι

Bohemia Vs Greece: Jailed ArmA Devs Refused Bail | Rock Paper Shotgun

Η υπόθεση με τους Τσέχους αποδείχθηκε ότι δεν συνιστούσε κατασκοπεία, όμως καταδικάσθηκαν πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλακή (με την έφεση να έχει ανασταλτικο αποτέλεσμα) και στο Εφετείο σε 18 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή. Μάλιστα αρχικά κρατήθηκαν σχεδόν 4 μήνες στη φυλακή και συνάδελφοί τους (αλλά και το ΥΠΕΞ της Τσεχίας) έκαναν έκκληση για την απελευθέρωσή τους. Όπως αποδείχθηκε οι δύο άνδρες ήταν δημιουργοί ενός video game, του πολεμικού παιχνιδιού ARMΑ3 ή ARMA III που διαδραματιζόταν στη Λήμνο (το ανέγραφε κιόλας μέχρι να γίνει η δίκη και μετά το μετονόμασαν σε Άλτις).

Οι δύο νέοι, ηλικίας 28 και 33 ετών, συνελήφθησαν στο Πλατύ της Λήμνου το 2012 και  είπαν ότι χρειάζονταν υλικό για να κάνουν πιο ρεαλιστικό το παιχνίδι τους. Παρότι δεν ήταν τελικά κατάσκοποι, η αξιοποίηση στρατιωτικών λεπτομερειών από τις αμυντικές δομές του νησιού, ήταν καταδικαστέα. Σε έλεγχο που έγινε στη βιντεοκάμερα και στη φωτογραφική μηχανή που είχαν μαζί τους, βρέθηκαν βιντεοσκοπημένα και φωτογραφημένα στρατόπεδα και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Αν κάποιος παίξει το παιχνίδι, ξέρει πάντως πού είναι τα φυλάκια στη Λήμνο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι