Γιατί το ΠΑΣΟΚ διέγραψε την Δημαδάμα – Οι εξελίξεις με την ψήφο των αποδήμων
20/07/2023Λίγη ώρα αφότου, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα αποδέχθηκε την θέση της γενικής γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε στη διαγραφή της. Ταυτόχρονα, στην ίδια ενημέρωση τονίζεται ότι δρομολογείται και η αντικατάστασή της από το PES WOMEN.
Η ανακοίνωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου αναφέρει: «Η Ζέφη Δημαδάμα με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ. Γ. Ισότητας στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολιτικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
»Με απόφαση μου διαγράφεται από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του κόμματος. Επίσης δρομολογήθηκε ήδη η αντικατάσταση της στο PES WOMΕN».
Προηγουμένως, ανακοινώθηκαν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, με απόφαση της κυβέρνησης. Όπως λέει η ανακοίνωση, μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των 63 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων που στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, με βάση την εμπειρία και την επαγγελματική τους διαδρομή. Στα ονόματα των Γενικών Γραμματέων ήταν και αυτό της κ. Δημαδάδα.
Από το σύνολο των 63 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, οι 34 (54%) παραμένουν στη θέση που κατείχαν, ενώ οι 29 (46%) είναι νέες τοποθετήσεις. Από τις 29 νέες τοποθετήσεις, οι 12 (41%) είναι γυναίκες. Επίσης έχουν αξιοποιηθεί έμπειρα στελέχη από τη Δημόσια Διοίκηση καθώς και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς.
Η ψήφος των αποδήμων
Σε μία άλλη σημαντική πολιτική εξέλιξη, για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σ/ν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, καθώς καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση για να περάσει το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων
Σε παρέμβασή της η κ. Κεραμέως ανέφερε συγκεκριμένα πως από τη «θετική στάση των κομμάτων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου». «Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι’ αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία» ανέφερε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, προκειμένου να εισαχθεί τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και την επικρίνει ότι με το νομοσχέδιο που αφορά την άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, αντιμετωπίζει τους απόδημους Έλληνες ως εκλογικό κοινό, ενώ ενημέρωσε ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, η οποία αποτελεί κατά την κρίση του την πιο ολοκληρωμένη πρόταση.
«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι συνεπές σε θέματα αρχών και την ιστορία του», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής. Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρατήρησε πως τίθεται ένα θέμα συνταγματικής ύλης ειδικά όταν η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως θέλει να ανοίξει μία συνταγματική αναθεώρηση. Τόνισε πως «δεν υπήρξε μία διακομματική συζήτηση επί της ουσίας των προτεινομένων ρυθμίσεων, αλλά υπήρξε απλά μία ενημέρωση».
«Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων», χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, εκλογέων του εξωτερικού, επισημαίνοντας πως ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους, αφού παραχωρεί δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση, με βάση και την αστική λογική της ενεργητικής σχέσης δικαιώματος και υποχρέωσης.
Υπέρ επί της αρχής του σχεδίου νόμου τάχθηκαν οι ειδικοί αγορητές των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ επιφύλαξη, με αρνητικό πρόσημο, εξέφρασε η Ελληνική Λύση.