Γιατί είπε η Κοτανίδου ότι η επιτροπή ειδικών δεν λειτουργεί όπως πρέπει

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έκανε σε διαδικτυακή συζήτηση του “Κύκλου Ιδεών” (δεξαμενής σκέψης που ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο) μια αποκαλυπτική τοποθέτηση αναφορικά με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού. Μπορείτε να ακούσετε όλες τις εισηγήσεις και τη συζήτηση εδώ.

Το έναυσμα για τη σχετική συζήτηση με θέμα “Πανδημία και κοινωνική συνοχή”, έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο “μαύρο κουτί” της επιτροπής, μιλώντας για συγκρούσεις και πλούσιο διάλογο στο εσωτερικό της. “Μετά όμως βγαίνει ένα χαρτί και το ανακοινώνει η κυβέρνηση, ο κ. Χαρδαλιάς. Μήπως δημιουργεί αυτό ένα πρόβλημα νομιμοποίησης και αποδοχής των μέτρων;”  είπε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας η κ. Κοτανίδου ήταν αποκαλυπτική: “Έχετε απόλυτο δίκιο. Το είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό τα περισσότερα μέλη της επιτροπής να βγαίνει κάτι σαν δελτίο τύπου με bullets. Π.χ. τώρα πρέπει να φοράμε μάσκα γιατί έχει βρεθεί ότι φέτος που όλοι φοράμε, δεν έχουμε γρίπη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπειθε πολύ κόσμο να τη φοράει. Τα νοσοκομεία φέτος δεν έχουν περιστατικά γρίπης”.

Η ίδια τόνισε ότι ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί. «Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη ουρά και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε». Και συνέχισε: «Το πολύ δυσάρεστο είναι ότι μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι μικρά με διάφορες δικαιολογίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Θεωρούν ότι είναι άτρωτοι. Το ονομάζουν απλή ίωση, όπως οι περισσότεροι αρνητές».

Όσον αφορά στη λειτουργία της επιτροπής η κ. Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Η έρευνα

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς, παρουσίασε και έρευνα που έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου και ήταν πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων. Η έρευνα δείχνει ότι γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών, ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποχωρεί.

Η κοινή γνώμη δείχνει μοιρασμένη στην αξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων. “Παρά την ψυχολογική και λογική νίκη των εμβολίων, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονικό τέλος της πανδημίας”, επεσήμανε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε: “Ενώ τον περασμένο Απρίλιο οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τώρα για τους περισσότερους το τέλος αυτής της ιστορίας γίνεται θολό και απροσδιόριστο”.

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% και συντελεί στην αίσθηση αβεβαιότητας είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια να τις καλύψουν.

Στην ερώτηση για το ποιοι βοηθούν περισσότερο, υψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί. Χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι ιερωμένοι. Στην ερώτηση για το εάν τα ΜΜΕ βοηθούν ή όχι στη σωστή ενημέρωση, το 31% πιστεύει ότι βοηθούν και το 66% ότι δεν βοηθούν. Την περασμένη άνοιξη, ειδικά η τηλεόραση είχε ενισχύσει και το κύρος της και την τηλεθέαση της αλλά σταδιακά φαίνεται ότι αυτό χάθηκε.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό, αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης. Ενώ πέρσι τέτοια εποχή η αποδοχή των μέτρων και της διαχείρισης ήταν στο 75%,σήμερα έχει πέσει. Μόνον ο ένας στους δυο πολίτες δηλώνει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, ενώ από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν κι αυτά να υστερούν σε επιδόσεις. Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά. Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά. Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85%.

Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθούν και το 44% ότι δεν βοηθούν, ενώ την περασμένη Άνοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου, θετικό ήταν το 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.

Στο ερώτημα εάν “μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων|”, ο ένας στους δυο πολίτες, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται. Από την άλλη πλευρά, πάντως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις. Το 31% πιστεύει ότι βοηθούν με την κριτική τους να βελτιωθούν τα πράγματα και το 66% ότι δεν βοηθούν.

Τέλος, το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.

Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά την ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%. Για τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας το 65% πιστεύει ότι θα είναι στην Οικονομία,  το 57% στα κοινωνικά δικαιώματα,  το 54% στην Επικοινωνία και το 52% στις ελευθερίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι