Γιατί έπαθαν μαζικό blackout διεθνείς ιστότοποι

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ξαφνικά σήμερα πολλές μεγάλες ειδησεογραφικές σελίδες σε όλο τον κόσμο, καθώς και κυβερνητικές σελίδες αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ψηφιακά εμπορικά δίκτυα αντιμετώπισαν πρόβλημα και “έπεσαν”. Αίτιο για το κραχ ήταν η πλατφόρμα cloud computing που τις καλύπτει. Το μπλακάουτ κράτησε μία ώρα.

Η εταιρεία Fastly που υποστηρίζει με υπηρεσίες cloud πολλά μέσα ενημέρωσης αλλά και κρατικά δίκτυα, ανακοίνωσε ότι διερευνά, μήπως για το πρόβλημα ευθύνεται μια διακοπή στη ροή της, καθώς σταδιακά αποκαταστάθηκαν σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες που ειχαν πέσει. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σημειώθηκε κυβερνοεπίθεση.

To cloud ή νέφος είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες, παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης. Το cloud προσφέρει τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες δεδομένων.

Κολοσσοί της ενημέρωσης, όπως οι Guardian, Financial Times, The New York Times, Le Monde, καθώς και το Bloomberg, το CNN, το BBC και η Independant τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας. Όσοι προσπαθούσαν να μπουν στις σελίδες αυτές, έβλεπαν στις οθόνες τους το μήνυμα «Error 503 Service Unavailable»

Κυβερνητικές ιστοσελίδες

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και κυβερνητικά sites, όπως το  Gov.uk της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου, ενώ προβλήματα είχε και ο ιστότοπος της Amazon. Παράλληλα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια χρήστες όπως το Reddit, το Spotify, το Twitch, αλλά και πλατφόρμες όπως το Hulu, το HBO Max, και Vimeo, καθώς και η υπηρεσία πληρωμών PayPal,παρουσίασαν παρεμφερή προβλήματα.

Η διακοπή επηρέασε τις ΗΠΑ την Ευρώπη, την Ασία και τη νότιο Αφρική καθώς “βραχυκύκλωσαν” ταυτόχρονα δεκάδες servers με πιθανή πηγή του κακού έναν συνδυασμό υπηρεσιών ενημέρωσης. Η εταιρεία Fastly παρέχει υποστήριξη για την βελτίωση του χρόνου φόρτωσης στις ιστοσελίδες και προσφέρει παράλληλα άλλες υπηρεσίες, βοηθώντας να αποτρέπεται η “κυκλοφοριακή συμφόρηση” και η υπερφόρτωση.

Αν όμως πάει κάτι στραβά σε μια από τις λειτουργίες της, τότε ξεκινούν αυτομάτως αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρεάζουν όλα τα συνδεδεμένα δίκτυα.Τον Αύγουστο του 2020 η CenturyLink, που έκανε παρόμοια δουλειά παρουσίασε δυσλειτουργία και για περίπου 14 ώρες έπαψαν να λειτουργούν η Hulu, το δίκτυο PlayStation, το Xbox Live και άλλες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι