Γιατί η Κομισιόν τρέχει τώρα να αγοράσει κι άλλα εμβόλια της Pfizer

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Reuters,  αποφασίσθηκε να παραγγελθούν από την ΕΕ επιπλέον δόσεις του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-Biontech επειδή κάποια από τα άλλα (υπό εξέταση) εμβόλια έχουν παρουσιάσει καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές τους.

Όταν τον περασμένο Ιούλιο η Pfizer είχε προτείνει να πουλήσει στους Ευρωπαίους περισσότερες δόσεις, η Κομισιόν (καθώς διαπραγματευόταν και με άλλες τέσσερις εταιρείες που έκαναν κλινικές δοκιμές στα εμβόλιά τους) δεν το δέχτηκε και περιόρισε τις παραγγελίες ώστε να πάρει ισόποσες ή πάντως και άλλες δόσεις και από άλλες εταιρείες. Βασικό ρόλο τότε έπαιξε –σύμφωνα με το Reuters– η τσιγγουνιά της Κομισιόν, η ύφεση της λοίμωξης (λόγω θέρους) και ότι υπήρχαν πολλές ελπίδες για άλλα, φθηνότερα εμβόλια.

Σύμφωνα με το Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τώρα άρον-άρον να κάνει χρήση της επιλογής που είχε αφήσει “ανοιχτή” στη συμφωνία με την Pfizer και να αγοράσει άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις βάσει της υφιστάμενης σύμβασής της. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε περισσότερες δόσεις, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters  χωρίς να θέλει να αναφερθεί το όνομά του.

Πότε θα φτάσουν;

Σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΕΕ, θα παραδίδονταν στην Ευρώπη  άμεσα 200 εκατομμύρια δόσεις μετά από την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών (προς 15,5 ευρώ το εμβόλιο). Τώρα η Ευρώπη θα ζητήσει οι δόσεις να γίνουν συνολικά 300 εκατομμύρια.

Αν και η τιμή θα μείνει η ίδια, εντούτοις το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των επιπλέον δόσεων δεν είναι σαφές. Η παραγωγός φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι μπορεί να παράξει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021 και ότι προσπαθεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή γιατί έχει αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση. (Έχει παραγγελίες από Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.λπ.)

Ακριβά τότε, αλλά τώρα….

Σύμφωνα με το Reuters η Κομισιόν είχε χαλαρή στάση στις αρχές του καλοκαιριού καθώς ο ιός έδειχνε να υποχωρεί και παράλληλα είχαν εμφανιστεί διάφορες εταιρείες με πολλά υποσχόμενα εμβόλια. Σε συνάντηση με διπλωμάτες της ΕΕ τον Ιούλιο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ είχε αρνηθεί μια προσφορά 500 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και τη BioNTech επειδή «βρήκε τα εμβόλια ακριβά».

Με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, η Ε.Ε βασίζεται τώρα μόνο στα 200 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer που έχει ήδη παραγγείλει για τους πρώτους εμβολιασμούς και τα οποία καλύπτουν μόνον 100 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή ούτε το 1/4 του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει και το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο έχει παραγγείλει μόλις 80 εκατομμύρια δόσεις με δυνατότητα να παραγγείλει μόνον  80 εκατομμύρια επιπλέον.

Τα άλλα εμβόλια

Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει “κράτηση” σε σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρία δόσεων εμβολιου σε συμφωνίες με τις Pfizer / BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca / Oxford, Sanofi / GSK και CureVac και έχει επιλογή να αγοράσει άλλα 660 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Sanofi παρουσιάζουν καθυστερήσεις και το CureVac δεν έχει ξεκινήσει ακόμη δοκιμές τρίτης φάσης, δηλαδή τις τελικές σε μεγάλες ομάδες εθελοντών.

Η Johnson & Johnson και η AstraZeneca θα μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις σε ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έως τον Μάρτιο, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα φάρμακα την περασμένη εβδομάδα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι