Γιατί κάνει περιοδεία ο Πομπέο;

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «ομαλή μετάβαση» εξουσίας, αλλά προς… «μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ», αρχίζει μια μεγάλη περιοδεία σε συμμαχικές των ΗΠΑ χώρες που οι κυβερνήσεις τους ειχαν και καλή σχέση με τον Τραμπ, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, αλλά θα επισκεφθεί και τη Γαλλία, τη Γεωργία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Ο Πομπέο θα αναχωρήσει την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία, και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τέλος, στο Κατάρ. Μεταξύ των θεμάτων που –επισήμως τουλάχιστον– θα συζητήσει, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, θα είναι οι «ιστορικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

 

Ο Μάικ Πομπέο δείχνει με τις δηλώσεις του να μην έχει εκλεγεί άλλος πρόεδρος εκτός του Τραμπ,  αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα και καταγγέλλει, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, μαζική «νοθεία» στις αμερικανικές εκλογές.  Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Οι γαλλο – τουρκικές εντάσεις που ξεκίνησαν από διαφωνίες για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και δεν έχει αναμιχθεί στην διαμάχη της με την Γαλλία –με το ζόρι έλαβε θέση ακόμα και στην ελληνοτουρκική οξύτατη ενδονατοϊκή διαμάχη. Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν τις δικές τους διαφορές με την Τουρκία, από τότε που η Άγκυρα προμηθεύθηκε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 (και σχετικά πρόσφατα, όταν ακόμα ο Τραμπ είχε σχεδόν σίγουρη την επανεκλογή του, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά απείλησαν την Τουρκία σχετικά με την αγορά του ρωσικού εξοπλισμού), εντούτοις η έμμεση απειλή περί κυρώσεων δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η προσωπική σχέση Ερντογάν και Τραμπ και η εντύπωση του τελευταίου ότι μπορεί να χρησιμοποιεί την Τουρκία σε σχέση με την Ρωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι