Γιατί οι Κροάτες συνέλαβαν χούλιγκαν για τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφειας

Γιατί οι Κροάτες συνέλαβαν χούλιγκαν που εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια της Ν. Φιλαδέλφειας

Οι αρχές της Κροατίας, συνέλαβαν χούλιγκαν που φέρονται να εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη.  Από τους δέκα «Bad Blue Boys» των οποίων τη σύλληψη ζήτησε η ελληνική δικαιοσύνη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η κροατική αστυνομία συνέλαβε εννέα από αυτούς, ενώ ένα άτομο από τη λίστα αναζητούνταν ακόμη το απόγευμα του Σαββάτου.

Πέντε από αυτούς συνελήφθησαν την Παρασκευή και μεταφέρθηκαν αρχικά στο αρχηγείο της Aστυνομίας του Ζάγκρεμπ στην οδό Heinzelova, και στη συνέχεια οδηγήθηκαν υπό κράτηση στο Oranice. Σύμφωνα με αυτούς και τους δικηγόρους τους, η αστυνομία δεν είχε κάνει καμία ποινική έρευνα, παρά μόνο ενήργησε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και έκανε τις ενέργειες που ζήτησαν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, οι ελληνικές αρχές απαιτούν από τους Κροάτες πολίτες να τους παραδοθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η δίωξη του ποινικού αδικήματος της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Στο στόχαστρο οι δέκα «ΒΒΒ» των οποίων βρέθηκαν τα ονόματά τους στη λίστα με τους επιβάτες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και οι οποίοι είχαν καταγραφεί κατά τη διέλευση συνόρων στη διαδρομή προς Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας «Jutarnji» από την Παρασκευή (22/09), μια πηγή κοντά στους «Bad Blue Boys» επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης αλλά δεν έχει γίνει γνωστό για τι ακριβώς κατηγορούνται οι Κροάτες οπαδοί. Πρόκειται για οπαδούς που είχαν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, τα ονόματά τους υποβλήθηκαν στις ελληνικές Αρχές από την κροατική Αστυνομία πριν φύγουν για την Ελλάδα, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν από την Ελλάδα μετά τα επεισόδια.

Οι περισσότεροι από αυτούς φέρεται να ταξίδεψαν πρώτα στην Ιταλία με πλοίο και επέστρεψαν στην Κροατία από ξηράς. Μάλιστα, εικάζεται ότι στη λίστα που παρέδωσαν οι ελληνικές Αρχές συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα εξέχοντα ηγετικά στελέχη των «Bad Blue Boys», τα οποία – πιθανότατα – συμμετείχαν στα επεισόδια ή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναταραχή έξω από την «OPAP Arena», που κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κροατία οφείλει να εκτελέσει τη συγκεκριμένη εντολή από την στιγμή που έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα και δεσμεύεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, ενώ επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να βρεθεί αυτός που δολοφόνησε τον Μιχάλη Κατσουρή. Ακόμα, συνεχίζεται η συγκέντρωση χρημάτων τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις αμοιβές των δικηγόρων για τις ανάγκες τις δικαστικής υποστήριξης των κρατούμενων Κροατών. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 180.000 ευρώ εκ των οποίων τα 100.000 ευρώ έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται αυτή τη στιγμή 105 Κροάτες πολίτες και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η μέγιστη διάρκεια κράτησης για τα ποινικά αδικήματα που τους κατηγορούνται είναι 18 μήνες, αλλά αναμένεται ακόμη ότι κάποιοι από τους οπαδούς θα αποφυλακιστούν. Το κροατικό δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για έκδοσή τους για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx