Γιατί το ΚΚΕ καταψηφίζει και τις δυο συμφωνίες για ΑΟΖ

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

«Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ είναι μελετημένοι αλλά επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας που εντάσσονται στο σχεδιασμό για το μεγαλύτερο και οδυνηρό συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία, η οποία θέλει μηδενική επήρεια για τα νησιά» είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξηγώντας το σκεφτικό του ΚΚΕ για την καταψήφιση και των δύο συμφωνιών.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι όποιος αρνείται την πλήρη επήρεια των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τροφοδοτεί την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης η οποία εστιάζει στο Καστελλορίζο, «όμως και η αμφισβήτηση για το Καστελλόριζο συνδυάζεται με την αμφισβήτηση στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη».

Αν πας στα 12 μίλια μόνο στα δυτικά

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κουτσούμπας σχολιάζοντας την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο σημείωσε ότι «η επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στη μία πλευρά μπορεί να ερμηνευτεί ως αποδοχή γκρίζων ζωνών στην άλλη, στο Αιγαίο».

«Η ελληνική πλευρά στη συμφωνία με την Ιταλία έχει αποδεχτεί την μείωση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο τμήμα που προστέθηκε στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη, τουλάχιστον στην αλιεία. Αλλά ούτε και με την Αύγυπτο είναι δίκαιη η συμφωνία. Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το Καστελλόριζο είναι τμήμα της Δωδεκανήσου και της ελληνικής επικράτειας».

Το τουρκολιβυκό

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ξεκάθαρη σκοπιμότητα στην επιλογή των συντεταγμένων στη Συμφωνία με την Αίγυπτο για να ικανοποιηθούν οι θέσεις του Καΐρου και να δεχτεί να υπογράψει τη συμφωνία.

«Κομπάζετε για τη συμμαχία σας με την Αιγυπτιακή αστική τάξη. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κρατάει ανοιχτό το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ.  « Και δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μπορείτε να ρωτήσετε και τους συμμάχους σας ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ τι ισχύει για το σύμφωνο Ερντογάν και Σάραζ. Ξεχάσατε ότι έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση Σάραζ».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι γενικά κατά των συμβιβασμών, ωστόσο οι συμβιβασμοί που γίνονται αυτοί τη στιγμή με την Ιταλία και την Αίγυπτο οδηγούν σε υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι είναι ψευδές το επιχείρημα ότι με τέτοιο συμβιβασμούς θα αποφύγουμε τον πόλεμο.

Όλοι έχουν στο μάτι τη Μεσόγειο

«Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου ανταγωνίζονται πολύ ισχυρά κράτη για το πώς θα βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής και αυτοί οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Ο λαός πρέπει να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα και να μην δεχτεί καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά του δικαιώματα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις συμφωνίες σκοπιμότητας των αστικών τάξεων. Αυτές οι συμφωνίες είναι επικίνδυνες. Με αίσθημα ευθύνης το ΚΚΕ θα ψηφίσει όχι και στις δύο συμφωνίες» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι