Γιατροί κόλλησαν ιλαρά – Προτροπή για εμβολιασμό από τον Σ. Τσιόδρα

Στρεπτόκοκκος: Κρούσματα, θάνατοι και μηνύσεις για τα τεστ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξων, Σωτήρης Τσιόδρας, στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της εταιρείας, προειδοποίησε για τους κινδύνους από την έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, κοκκύτη και στρεπτόκοκκου. Ο ίδιος και συνάδελφοί του είπαν ότι από τις αρχές του 2024 σημειώθηκαν 34 κρούσματα κοκκύτη και κατέληξαν δυο βρέφη, αλλά και 19 κρούσματα ιλαράς. Εν τω μεταξύ, από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι είχαμε άλλους δύο θανάτους από γρίπη μέσα σε μια εβδομάδα και 12 από κορωνοϊό.

Πιο αναλυτικά, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, έχουν πεθάνει από επιπλοκές της γρίπης 60 άτομα. Όσον αφορά στον κορωνοϊό, οι δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση, καθώς οι εισαγωγές που είχαν φτάσει και ξεπεράσει τις 1.000 ανά εβδομάδα, μειώθηκαν στις 208, ενώ οι διασωληνώσεις από 20 εβδομαδιαίως μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε μόλις μία.

Οι παιδικές ασθένειες

Όπως ειπώθηκε στο προαναφερόμενο συνέδριο, διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων “ξεχασμένων” ασθενειών, οι οποίες είναι πολύ απειλητικές αρρώστιες και αφήνουν “σημάδια” ακόμα και σε όσους τις ξεπερνούν.

Προβληματισμό προκαλεί και ο στρεπτόκοκκος, που έχει στοιχίσει μέσα σε ένα χρόνο τη ζωή σε 16 ενηλίκους και 11 παιδιά. Έξαρση καταγράφεται στον κοκκύτη και στην ιλαρά. Στην τελευταία εντοπίσθηκαν 19 κρούσματα σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη τα πιο πολλά, σε ηλικίες 40-45 ετών. Από τα 19 κρούσματα, τα 5 είναι ιατρονοσηλευτές. Φορείς ή και ασθενείς είναι κυρίως όσοι ταξίδεψαν στην Ρουμανία ή είχαν επαφή με ταξιδιώτη από εκεί, διότι η Ρουμανία παρουσιάζει μεγάλη έξαρση με χιλιάδες κρούσματα.

«Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την Covid οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς αυτό δεν αφορά μόνον στην Covid. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη. Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής παιδιατρικής Αθανάσιος Μίχος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, είπε ότι πολλές φορές η νόστος περνάει με ήπια συμπτώματα, όμως η ιλαρά δεν είναι αθώο νόσημα. Στην προηγούμενη έξαρση του 2017 χρειάσθηκαν νοσηλεία 400 παιδιά και δύο από αυτά έχασαν την μάχη. Επισης πολλά παιδάκια παρουσίασαν επιπλοκές, ενώ και οι αναρρώσαντες ασθενείς, επειδή η ιλαρά εξασθενεί τρομερά το ανοσοποιητικό σύστημα, εκθέτει το άτομο σε άλλα νοσήματα.

Όσον αφορά στον κοκκύτη, ο ασθενής αντιμετωπίζει σε ποσοστό 30% την πιθανότητα επιληψίας λόγω των εγκεφαλικών βλαβών που μπορεί να προκαλέσει το νόσημα, ακόμα κι αν είναι φαινομενικά ήπιο σε κάποιες περιπτώσεις. Ο καθηγητής κ. Μίχος απέδωσε την πανελλαδική αύξηση των λοιμώξεων μετά την πανδημία, μεταξύ άλλων και στην συνύπαρξη ιών και βακτηρίων. Αναφέρθηκε κυρίως στο στρεπτόκοκκο και είπε ότι «αυτός, όταν κάνει διεισδυτική λοίμωξη, έχει σημαντική θνητότητα. Δεν υπάρχει εμβολιασμός, παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx