Γιορτή εξόδου στη Βρετανία για το Brexit
01/02/2020Ιστορικές ώρες ζει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έκανε πράξη τελικά το Brexit, μετά από μια ταραγμένη χρονιά έντονων διαβουλεύσεων και εσωτερικών αναταράξεων που απείλησαν ακόμη και την ίδια τη συνοχή του. Χιλιάδες Βρετανοί, υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου και πολλών μεγάλων πόλεων για να πανηγυρίσουν την πραγματοποίηση αυτού που αποφάσισαν με το δημοψήφισμα.
«Είμαστε στην αυγή μίας νέας εποχής. Κάνουμε μία αρχή» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Παρότι υπέρμαχος του Brexit, ο Τζόνσον, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για τον διαζύγιο. Για να φτάσει άλλωστε αυτή η ημέρα χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι παραιτήσεις δεκάδων υπουργών και η αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό, αλλά και το Εργατικό κόμμα.
Οι υπέρμαχοι της αποχώρησης πάντως έχουν στήσει ένα ξέφρενο γλέντι για να γιορτάσουν την σημερινή βραδιά που βάζει τέλος σε μια σχέση 47 ετών. Το κτίριο της πρωθυπουργικής κατοικίας, όπως και όλα τα δημόσια κτίρια, φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave. Υποστηρικτές της αποχώρησης περικύκλωσαν το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.
Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit. Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Μπόρις», και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας. ‘Αλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.
Υποστολή σημαίας
Στη Σκοτία, που αποφάσισε να κρατήσει υψωμένη την σημαία της ΕΕ πάνω από το τοπικό κοινοβούλιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις «Ανάψτε φως για την Ευρώπη» από υποστηρικτές που επιθυμούν την παραμονή. Συγκεντρωμένο πλήθος βρίσκεται έξω από τη Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα όπως «Το Εδιμβούργο για την Ευρώπη – Για το μέλλον μας στην ΕΕ», θέλοντας να τονίσουν την αντίθεσή τους στην αποχώρηση.
Νωρίτερα στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες. Ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό. Από τα μεσάνυχτα, άλλωστε, για τα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θα είναι πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή.
Υποστολή σημαίας έγινε και στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου δύο υπάλληλοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, κατέβασαν την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο. Υποστολή της βρετανικής σημαίας έγινε και στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.
Η βρετανίδα πρέσβης για τους Έλληνες
Τα δικαιώματα των Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία είναι διασφαλισμένα και ότι η ιστορική σχέση και οι σύγχρονοι δεσμοί των δύο χωρών δεν θα επηρεασθούν από το Brexit, αναφέρει σε οπτικοακουστικό μήνυμά της στα ελληνικά η πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.
«Σε λίγες ώρες η Βρετανία γυρίζει σελίδα. Με φίλους και εταίρους στο πλευρό μας, όπως την Ελλάδα και τους Έλληνες, ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Τα προηγούμενα χρόνια στις συζητήσεις μου οι Έλληνες δεν έκρυβαν τη λύπη τους για την απόφαση της Βρετανίας να ακολουθήσει το δρόμο της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρχε πάντα όμως στα λόγια τους ειλικρινής σεβασμός για την λαϊκή εντολή και η πεποίθηση ότι το βάθος της ιστορικής μας φιλίας και ο πλούτος των σύγχρονων δεσμών μας, στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τις διαπροσωπικές σχέσεις, δεν θα επηρεάζονταν από την εξέλιξη αυτή. Και βεβαίως συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εκτίμηση. Είναι πολλά τα παραδείγματα Ελλήνων που διάλεξαν την Βρετανία για δεύτερο σπίτι τους, που συμμετέχουν και συνεισφέρουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Βρετανίας. Πάνω από 60.000 Έλληνες έχουν ήδη καταγραφεί στη Βρετανία και περιμένουμε πολλούς άλλους. Και βεβαίως τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα. Και περίπου 40 με 45 χιλιάδες Βρετανοί έχουν χτίσει τη ζωή τους στην Ελλάδα και συμβάλλουν ενεργά στον τόπο τους. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, η Βρετανία ετοιμάζεται για ένα νέο, συναρπαστικό ταξίδι. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού ως ισότιμα κυρίαρχα κράτη με το βλέμμα στραμμένο σε όλο τον κόσμο και με μια σχέση στενή, φιλική και εποικοδομητική με την Ευρώπη για ένα καλύτερο, ακόμη πιο δυναμικό μέλλον για όλους μας» αναφέρει η Κέιτ Σμιθ στο μήνυμά της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.