Γιούνκερ: Η Αυστρία εμποδίζει το μέλλον της Ευρώπης

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Κριτική στην στάση της Αυστρίας σε μία σειρά ζητημάτων, όπως σήμερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και προ καιρού στο προσφυγικό, ασκει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο πολιτικο-οικονομικό περιοδικό Profil, στο τεύχος που κυκλοφορεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο  Γιούνκερ είπε «μπορεί στην Αυστρία να επικροτείται η στάση του καγκελαρίου Κουρτς, όμως αυτή συνιστά εμπόδιο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα ενόψει της κρίσης που αντιμετωπίζει με τον κορονοϊό, κάνουν μεγάλο λάθος, τονίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα χρήματα, γιατι τα θέλουμε και  για τα προγράμματα Erasmus, για την έρευνα, για την άμυνα, για το περιβάλλον και για την προστασία του κλίματος».

Στη συνέντευξή του στο Profil, ο ίδιος επικρίνει επίσης τη στάση της Αυστρίας απέναντι στην προσφυγική κρίση, σημειώνοντας πως «για το θέμα αυτό έχω εμπλακεί μερικές φορές σε μάχες με τους Αυστριακούς καγκελάριους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει με έμφαση πως«δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται συνεχώς στην Αυστρία: ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα. Όχι, απλά η Γερμανία δεν έκλεισε τα σύνορα, και αυτή είναι τεράστια διαφορά. Η Μέρκελ το 2015  απέτρεψε τα χειρότερα. Δεν επιτρέπεται κάποιος να επικρίνει εκείνον που βοηθά στην επίλυση του προβλήματος».

Σε σχέση με την τρέχουσα τρέχουσα κρίση, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρώντας ότι αυτή έχει δείξει σε πολλούς ανθρώπους πόσο σημαντική είναι η ΕΕ, επικρίνει τα «μερικώς περιττά κλεισίματα των συνόρων και τα αυστηρά εθνικά αντανακλαστικά» των χωρών της ΕΕ, όπως η απαγόρευση της εξαγωγής ιατρικού υλικού, τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, γρήγορα κατέστη σαφές ότι μόνα τους τα έθνη κράτη δεν θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι