Γιούνκερ: Η Τουρκία προσπαθεί να διχάσει την Ευρώπη, οι ΗΠΑ την ήθελαν στην ΕΕ “αμέσως”

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Απογοητευμένος από τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά την εκλογή της φον Λάιεν, είναι πλέον αντιπρόεδρος σε θέματα Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Έχει διαφωνήσει με την Ούρσουλα φον Λάιεν σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και στο μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει “αποδέχομαι και τον μετανάστη”.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά πήρε σαφώς θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας: «Δεν θεώρησα ποτέ τα ελληνοτουρκικά και τα τουρκοκυπριακά προβλήματα ως διμερή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όχι, όχι, όχι, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, η Κύπρος το ίδιο, οπότε το λιγότερο που ζητάω είναι αλληλεγγύη προς αυτές τις δύο χώρες».

«Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως μια χώρα που είναι υποψήφια για την ΕΕ», είπε ο κ. Γιούνκερ. «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από τον τρόπο που οι Τούρκοι συμπεριφέρονται στη Μεσόγειο, τις έρευνες και τις εξορύξεις, και για τον τρόπο που συμπεριφέρονται απέναντι στο ελληνικό έθνος. Όχι, όχι, όχι, είμαι αναμφισβήτητα στην πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς θα έπειθε τον Ερντογάν να αλλάξει στάση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντά:

«Παρατηρώ διασκεδάζοντας αλλά και με επιφυλακτικότητα ότι οι τουρκικές Αρχές τώρα προσπαθούν με έναν διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, όπως ξέρουμε, δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε έναν έντονο διάλογο με την Τουρκία και να κριτικάρουμε την Τουρκία κάθε φορά που απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Ομως αναφέρθηκε και στην στάση των ΗΠΑ λέγοντας το εξής:

«Θυμάμαι τον Μπιλ Κλίντον όταν είχαμε συναντηθεί και τον ενημέρωνα για την οικονομική πολιτική στην ΕΕ και λοιπά, και με έκοψε και είπε “άσε τα αυτά, για την Τουρκία πες μου, πρέπει να γίνει άμεσα μέλος της ΕΕ”. Αυτή ήταν πάντα η πολιτική των Αμερικανών, μέχρι πρόσφατα που επιδεινώθηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι