Γιούνκερ: Το 2015 ο Σόιμπλε ετοίμαζε Grexit, υπήρχε Plan B

Γιούνκερ: Το 2015 ο Σόιμπλε ετοίμαζε Grexit, υπήρχε Plan B

Τη δική του εκδοχή των γεγονότων που συνέβησαν το 2015, έδωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκαλύπτοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν έτοιμος να δημοσιοποιήσει non paper με το οποίο θα ζητούσε την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής (09/02): «Μερικές φορές, η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρ’ όλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την Ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες. Είναι εύκολο να φύγεις, παρ’ όλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα».

Στη συνέχεια, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι Γερμανοί μπορεί να έδιναν την εντύπωση ότι ήταν αυστηροί, αλλά δεν ήταν έτσι σε σχέση με άλλους. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε πως ποτέ δεν ήταν υπέρμαχος ενός εναλλακτικού σχεδίου στις Κάννες, όταν πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, και σημείωσε:

«Δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός plan B, είτε στις Κάννες είτε μετά, παρότι είχαμε ένα plan B στις τσέπες μας. Δεν το ανέφερα ποτέ, όμως, επειδή αν το ανέφερα, θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι “έχουμε σχέδιο Β, μην ανησυχείτε”, τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Παπανδρέου στις Κάννες, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν. Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν».

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως «ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα έθνος ως παράδειγμα» και διευκρίνισε: «Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανία. Η εφημερίδα “Bild”, το δεξιό κομμάτι του CDU ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι