Γκιουλέρ: Η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, εντός και εκτός ΝΑΤΟ

Μια τρύπα στο νερό τα ήρεμα ύδατα του Γεραπετρίτη
epa12368685 Turkish Defense Minister Yasar Guler reviews the guard of honor during a welcoming ceremony at the Ministry of Defence, in Hanoi, Vietnam, 11 September 2025. Guler is on an official visit to Vietnam from 10 to 11 September 2025. EPA/LUONG THAI LINH

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει την εθνική της ασφάλεια με αποκλειστική εξάρτηση από μία μόνο συμμαχία, τονίζοντας μια πολυδιάστατη και προδραστική προσέγγιση βασισμένη στα εθνικά συμφέροντα, ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της αμυντικής πολιτικής της χώρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazete Oksijen, ο Γκιουλέρ ανέφερε σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε για την Τουρκία ένα ενδεχόμενο τέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία σχεδιάζει και υλοποιεί την εθνική της ασφάλεια όχι με αποκλειστική εξάρτηση από μία μόνο συμμαχία, αλλά με μια πολυδιάστατη, προδραστική προσέγγιση που βασίζεται στα εθνικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Γκιουλέρ.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την αποτρεπτική τους ισχύ, να ενισχύουν τις δυνατότητές τους με βάση την εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία και να διαφοροποιούν τις περιφερειακές και διμερείς συνεργασίες τους», πρόσθεσε.

Ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε την Τουρκία «ισχυρό και αποτελεσματικό μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952» και «αναπόσπαστο σύμμαχο» της Συμμαχίας, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, των στρατιωτικών της δυνατοτήτων και της επιχειρησιακής της εμπειρίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, παραμένοντας ταυτόχρονα «ένας εποικοδομητικός και υπεύθυνος σύμμαχος».
«Η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τον σχεδιασμό της εθνικής της ασφάλειας με τρόπο που να είναι προετοιμασμένη για κάθε είδους εξέλιξη», ανέφερε.

Το ΝΑΤΟ παραμένει «θεμελιώδης πυλώνας», αλλά όχι η μοναδική βάση της ασφάλειας

Ενώ υπογράμμισε την πολυδιάστατη προσέγγιση της Τουρκίας στην ασφάλεια, ο Γκιουλέρ επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να βρίσκεται στον πυρήνα της αμυντικής πολιτικής της χώρας.

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της πολιτικής ασφάλειας της Τουρκίας και αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε.

Κάλεσε, επίσης, σε ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων χωρίς απόκλιση από τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο «κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Συμμαχίας».

Αξιολογείται αμυντική συνεργασία Τουρκίας–Σαουδικής Αραβίας–Πακιστάν

Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία σχηματίζει αμυντική συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι αξιολογούνται πολυμερείς συνεργασίες για την περιφερειακή ασφάλεια.

«Οι αμυντικές και ασφαλιστικές σχέσεις με φιλικές και αδελφικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, διατηρούνται εδώ και πολύ καιρό, στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφερόντων και του στόχου ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας», ανέφερε.

«Οι πολυμερείς συνεργασίες που υλοποιούνται με σκοπό τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας συνεχίζουν να αξιολογούνται. Για τη χώρα μας, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφάλειας τόσο από την ανατολή όσο και από τη δύση, η ανάπτυξη ευέλικτων και πολυδιάστατων σχέσεων ασφάλειας αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα», πρόσθεσε.

Ο Γκιουλέρ τόνισε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας σε τέτοιες πρωτοβουλίες «συμπληρώνει και δεν αντιβαίνει» στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή άμυνα θα «έβλαπτε την ασφάλεια»

Ο Γκιουλέρ προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αμυντικές δομές θα έβλαπτε όχι μόνο την ίδια, αλλά και τη συνολική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.

«Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τέτοιες αμυντικές δομές σημαίνει ζημία όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τη συνολική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε.

Άσκησε κριτική στις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τον μηχανισμό Security Action for Europe (SAFE) της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τες αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμων πολιτικών υπολογισμών» που αντιβαίνουν στα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα και τις ανάγκες ασφάλειας της Ευρώπης.

«Όπως και στο παρελθόν, η ανάγκη για τις στρατιωτικές και στρατηγικές δυνατότητες της Τουρκίας θα φανεί ξεκάθαρα σε περιόδους κρίσης που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο μέλλον», σημείωσε.

«Δεδομένης της ανάγκης για αποτροπή απέναντι στις απειλές στο σημερινό περιβάλλον ασφάλειας, δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας χωρίς συνεργασία με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Η παρουσία στη Συρία θα επανεξεταστεί όταν ο συριακός στρατός καταστεί ικανός

Αναφερόμενος στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, ο Γκιουλέρ περιέγραψε τις προϋποθέσεις για την επανεξέτασή της.

«Μετά την εξάλειψη της παρουσίας τρομοκρατικών οργανώσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας, όταν ο συριακός στρατός αποκτήσει την ικανότητα και τη δυναμικότητα να διασφαλίζει μόνος του την ασφάλεια στις περιοχές όπου βρισκόμαστε, η στρατιωτική μας παρουσία στη Συρία μπορεί να επανεξεταστεί σε συνεννόηση με τη συριακή διοίκηση», δήλωσε.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η υφιστάμενη παρουσία της Τουρκίας συνεχίζεται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, με τη συνεργασία να «συνεχίζεται με αυξανόμενη δυναμική».

Αναφερόμενος στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο Γκιουλέρ τόνισε: «Ο δρόμος προς τη διαρκή σταθερότητα περνά μέσα από την ενίσχυση των νόμιμων κρατικών δομών και όχι των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx