ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γκραφίτι του Banksy στα χαλάσματα ουκρανικών πόλεων (video)

Ο Banksy φτιάχνει γκραφίτι στα χαλάσματα ουκρανικών πόλεων (video),

Ο Banksy ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου του γκραφίτι, ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών, έδωσε στη δημοσιότητα video με έργα του στην Ουκρανία. Τα περισσότερα είναι πάνω σε χαλάσματα βομβαρδισμένων κατοικιών, σε πόλεις και χωριά. 

Οι Βρετανός καλλιτέχνης επιβεβαίωσε ότι έκανε επτά παρεμβάσεις γκραφίτι σε χαλάσματα βομβαρδισμένων σημείων στην Ουκρανία. Τα έργα του Banksy σατιρικά, σχολιάζουν πικρά τα επίκαιρα θέματα πολιτικής και κουλτούρας, συνδυάζοντας το μαύρο χιούμορ με γκραφίτι. Τα έργα του έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο. Η δουλειά του Banksy ξεκίνησε από την underground σκηνή του Μπρίστολ και περιλάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών. Το video για την Ουκρανία έχει ντυθεί με μουσική τοπικής ομάδας μουσικών.

Με τα έργα του στην Ουκρανία δίνει την δική του ματιά για τον πόλεμο και τις συνέπειες στους ανθρώπους της χώρας. Από την ουκρανική κυβέρνηση δεν έχουν γίνει σχόλια, πάντως τα μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκτενείς αναφορές, παρότι τα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος και νερού, αλλά και οι δυσκολίες στη αποκατάσταση των βασικών υποδομών στη Χερσώνα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αναλύσεις και σχόλια.

Ο Banksy αρνείται την πώληση φωτογραφιών ή αναπαραγωγών των έργων του, αν και δημοπράτες τέχνης έχουν αποπειραθεί να πουλήσουν μερικά από τα γκραφίτι αφήνοντας το πρόβλημα της αφαίρεσης τους από την αρχική τοποθεσία στον πλειοδότη της δημοπρασίας. Η πρώτη ταινία του Banksy “Exit through the Gift Shop” έκανε την εμφάνιση της το 2010 στο φεστιβάλ κινηματογράφου Σαντανς, ενώ στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως “Η Τέχνη στο δρόμο”. Τον Ιανουάριο 2011 προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και το 2014 βραβεύτηκε ως πρόσωπο της χρονιάς στα Webby Awards.

Ειδικοί έχουν σημειώσει, ότι το στυλ του είναι παρόμοιο με του Blek le Rat, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει εμπνευστεί από τον “3D”, έναν καλλιτέχνη, που στη συνέχεια έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος Massive Attack.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx