Γλασκώβη: Τί περιλαμβάνει η συμφωνία της COP26 για το κλίμα

Γλασκώβη: Τί περιλαμβάνει η συμφωνία της COP26 για το κλίμα

Συμφωνία επετεύχθη στη Γλασκώβη κατά τη σύνοδο COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα, με σχεδόν 200 χώρες να καταλήγουν σε συναίνεση για νέες και πιο έντονες προσπάθειες να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αναλάβουν περαιτέρω δράση για τις εκπομπές τους που επιβαρύνουν το κλίμα, ενώ τα πλουσιότερα κράτη να διπλασιάσουν έως το 2025 την χρηματοδότηση τους προς τα πιο ευάλωτα.

Η τελική συμφωνία κάνει λόγο για ανάγκη «σταδιακής μείωσης» του άνθρακα αντί για «σταδιακή κατάργηση» που αναφερόταν σε προηγούμενο προσχέδιο. Την αλλαγή φαίνεται να εισηγήθηκε η Ινδία, γεγονός που κατέκρινε σφόδρα η εκπρόσωπος της Ελβετίας, μαζί με τους διπλωμάτες του Μεξικό και άλλων χωρών. Ο λόγος για τη Σιμονέτα Σομαρούγκα που άσκησε κριτική και στον τρόπο που έγινε η αλλαγή την τελευταία στιγμή χωρίς να προλάβουν άλλες χώρες να αντιπαραβάλλουν απόψεις.

«Είμαστε απογοητευμένοι και με τη διαδικασία και με την αλλαγή της τελευταίας στιγμής. [Η αλλαγή] δε θα μας φέρει πιο κοντά στο 1.5, παρά θα το κάνει πιο δύσκολο να το φτάσουμε» δήλωσε σε σχέση με τον στόχο του να σταθεροποιηθεί η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1.5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100 που έχει ήδη τεθεί. Η βρετανική αντιπροσωπία μετά το συμβάν απολογήθηκε για την διαδικασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι