Γονείς απέσυραν από βιβλιοθήκη σχολείου βιβλίο με αναφορά σε δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες

Γονείς απέσυραν από βιβλιοθήκη σχολείου βιβλίο με αναφορά σε δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες

Αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο της Κύπρου το παιδικό βιβλίο “Οικογένεια είναι…” της Κατερίνας Τσάνταλη (εκδόσεις Διόπτρα) μετά από διαμαρτυρίες γονέων, καθώς αναφερόταν και σε ομόφυλα ζευγάρια. Το βιβλίο πρέπει να σημειώσουμε, δεν αποτελούσε “διδακτέα ύλη” και απλά είχε αγοραστεί από γονείς και είχε δοθεί στη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου, πλην άλλοι γονείς διαφώνησαν.

Η απόσυρση έγινε μετά από καταγγελίες γονέων κάποιοι από τους οποίους ανήκουν στους “Ενεργούς Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» που σκοπεύουν να κατέλθουν στης ευρωοκλογές. Αυτοί ανέδειξαν το θέμα και είτε μέλη τους είτε γονείς από το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου επειδή «προσβάλει τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας».

«Αυτές οι εικόνες το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας», ανέφεραν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση μέλη του προαναφερομένου κινήματος. Ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Μάριος Στυλιανίδης είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως «το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον σύνδεσμο γονέων».

Όπως είπε, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία. Αυτό το κάνουν επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος, ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο, για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», είπε.

Οι εκδόσεις Διόπτρα

Για την υπόθεση τοποθετήθηκαν οι εκδόσεις Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του βιβλίου τους ως «ανήθικου». «Το βιβλίο προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας», αναφέρουν.

Ο υπεύθυνος στο Κρατικό Ινστιτούτο Λεμεσού, στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν αναμίχθηκε:

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι