Γράψε-σβήσε οι κυρώσεις προς Τουρκία – Ο Ερντογάν θέλει και δικό του δίκαιο περί θαλάσσης

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ξεκίνησαν σήμερα οι συζητήσεις για την επέκταση της λίστας των υπό μελέτη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, οι πιέσεις συνεχίζονται ώστε να συμπεριληφθούν μόνο πρόσωπα και όχι εταιρείες – οργανισμοί στη λίστα.

Η Κύπρος ζητούσε την προσθήκη στη λίστα 5 προσώπων και 3 εταιρειών ή αψύχων στόχων -κυρίως πλοίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διπλωμάτες των άλλων χωρών δέχονται να προστεθούν νέα ονόματα ως το τέλος του 2020, όχι όμως και εταιρείες, καθώς αντιδρούν ως προς αυτές Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία. Προς το παρόν η Ελλάδα φέρεται να μην έχει στείλει καμία πρόταση για προσθήκη στη λίστα.

Στο μεταξύ, έγκυρες πηγές των Βρυξελλών αποκαλύπτουν και λεπτομέρειες για το τηλεφώνημα του Ερντογάν προς τον Σαρλ Μισέλ. Φέρονται να είχαν μια μάλλον θετική συνομιλία, με μοναδικό σημείο τριβής την Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία επιμένει ο Τούρκος Πρόεδρος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι αυτή η Διάσκεψη δεν έχει νόημα, αφού η Αίγυπτος, αλλά και το Ισραήλ είναι αρνητικά διακείμενες χώρες απέναντι στην πρωτοβουλία.

Η Τουρκία επιμένει να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη με τη συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων. Επίσης θεωρεί ότι μέσω της διάσκεψης μπορεί να καθιερωθεί ένας μηχανισμός καθορισμού θαλασσίων ζωνών, κάτι που βρίσκει παντελώς αντίθετη την Ελλάδα, η οποία επικαλείται ότι μηχανισμός υπάρχει και είναι το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ (UNCLOS).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι