Guardian: Κινέζοι ή Ρώσοι παραβίασαν την ασφάλεια βρετανικού πυρηνικού σταθμού

Guardian: Κινέζοι ή Ρώσοι παραβίασαν την ασφάλεια βρετανικού πυρηνικού σταθμού

Με την παραβίαση κρατικών μυστικών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ασχολείται σε άρθρο της η βρετανική εφημερλιδα Guardian

Το Sellafield, στα ποαράλια της Κάμπρια στο δυτικό Ηνωμένο Βασίλειο,  ένας τεράστιος χώρος πυρηνικών αποβλήτων με το μεγαλύτερο απόθεμα πλουτωνίου ίσως στον κόσμο, αλλά και χώρος κρατικών μυστικών, έχει παραβιαστεί από ομάδες χάκερς που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της,  η επίθεση των χάκερς και οι πιθανές συνέπειές της συγκαλύφθηκαν επί χρόνια από το ανώτερο προσωπικό του σταθμού.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα χώρο όπου βασιλεύει η κακοδιαχείριση. Η διοίκηση ακόμα δεν ξέρει πότε ακριβώς παραβιάσθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και αν μέσα στο σύστημα παραμένει κάποιος ιός “εν υπνώσει” όπως οι πράκτορες εν αναμονή. Πρωτοαντιλήφθηκαν το πρόβλημα το 2015, αλλά δεν είναι σαφές ότι εξουδετέρωσαν τον “εισβολέα”. Η διοίκηση του σταθμού δεν ενημέρωσε επί σειρά ετών καμία αρμόδια αρχή για το γεγονός αυτό.

Οι αποκαλύψεις προέκυψαν από έρευνα των Nuclear Leaks, μια ομάδα της εφημερίδας Guardian που έψαχνε το θέμα από το 2022. Η εγκατάσταση φρουρείται από ένοπλη αστυνομία, αλλά ο ψηφιακός κόσμος φρουρείται με άλλους τρόπους. Στο Sellafield φυλάσσονται και έγγραφα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί ξένη επίθεση ή αντιμετωπίσει κάποια καταστροφή. Κατασκευάστηκε πριν από 70 χρόνια και παλαιότερα ήταν γνωστό ως Windscale, παρήγαγε πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έχει παραλάβει ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Έχει περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους και πέρσι τέθηκε σε μια μορφή «ειδικών μέτρων» γιατί διαπιστώθηκαν πλέον σοβαρές αδυναμίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και μάλλον ετοιμάζονται απολύσεις για το θέμα αυτό. Από το αρμόδιο υπουργείο είπαν στην βρετανική εφημερίδα ότι «το Sellafield πράγματι απέτυχε να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας για τον κυβερνοχώρο», όμως αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα της παραβίασης και της συγκάλυψης.

«Ορισμένα συγκεκριμένα θέματα υπόκεινται σε συνεχείς έρευνες, επομένως δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή», ήταν η απάντηση στους ρεπόρτερ. Το πρόβλημα στους διακομιστές του σταθμού ονομάστηκε Βόλντεμορτ από τον “κακό” του Χάρι Πότερ. Ομως δεν είναι και τόσο χιουμοριστικό το θέμα, αφού μπορεί να έχουν κλαπεί εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα. Η ασφάλεια του χώρου ήταν για κλάματα όπως τα περιγράφει η βρετανική εφημερίδα, αφού όποιος έμπαινε μέσα μπορουσε να συνδέσει ακόμα και memory stick στο σύστημα χωρίς επίβλεψη.

Σε ένα απίστευτο περιστατικό τον περασμένο Ιούλιο, τα στοιχεία σύνδεσης και οι κωδικοί πρόσβασης για ασφαλή συστήματα πληροφορικής μεταδόθηκαν κατά λάθος στην εθνική τηλεόραση από τη σειρά Countryfile του BBC One, γιατί το συνεργείο που έκανε τα γυρίσματα προσκλήθηκε σε ασφαλή χώρο. Τα προβλήματα στον κυβερνοχώρο είναι γνωστά από ανώτερα στελέχη της πυρηνικής εγκατάστασης για τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση του 2012, που είδε ο Guardian, η οποία προειδοποιούσε ότι υπήρχαν «κρίσιμα τρωτά σημεία ασφαλείας» που έπρεπε να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Διαπίστωσε ότι η ασφάλεια εκείνη την εποχή «δεν ήταν επαρκής για την αστυνόμευση της εσωτερικής απειλής [από το προσωπικό]… πόσο μάλλον να αντιδράσουν σε μια σημαντική αύξηση της εξωτερικής απειλής». Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το προσωπικό του Sellafield και οι ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι τα συστήματα στην τεράστια χωματερή πυρηνικών αποβλήτων εξακολουθούν να  είναι ακατάλληλα.

Μεταξύ των εξαιρετικά ευαίσθητων εγγράφων που “φυλάσσονται” στο Sellafield είναι εγχειρίδια για περίπτωση πυρηνικής καταστροφής και σχέδια που καθοδηγούν τους ανθρώπους μέσω των πυρηνικών πρωτοκόλλων έκτακτης ανάγκης για το τι να κάνουν κατά τη διάρκεια μιας ξένης επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ αυτών ήταν και η επιχείρηση Exercise Reassure του 2005 – και οι τακτικές ασκήσεις Όσκαρ – που έχουν στόχο να δοκιμάζουν στην πράξη την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να χειριστεί μια πυρηνική καταστροφή στην Κάμπρια. Πάντως στοιχεία για το ποιοι ήταν οι χάκερς περι ων ο λόγος, που έβαλαν ιό, δεν παρατίθενται -απλώς “εκτιμάται” ότι ήταν Ρώσοι και Κινέζοι.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι