H χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέο lockdown και κλειστά σχολεία;
27/01/2021Έτοιμη να εισηγηθεί νέα μέτρα βρίσκεται εάν χρειαστεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, μετά τον συναγερμό που σήμανε στους κόλπου της από την αύξηση των κρουσμάτων. Χθες τα κρούσματα άγγιξαν τα 843 με την Αττική να «βράζει» καταγράφοντας συνολικά 427 κρούσματα μόνο χθες. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης.
«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε πως προς το παρόν δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.
Εκτίμησε δε πως υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί να είναι σε νεαρότερη ηλικία και περνούν τη νόσο πιο ήπια αλλά επισημαίνει ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα. «Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος. Ωστόσο, κατά τον ίδιο η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός.
Ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από μια ημέρα. «Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τα τεστ που γίνονται. Πρέπει να δούμε αν είναι μια τυχαία αύξηση, αν θα επιβεβαιωθεί η τάση αύξησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να υπάρχει αύξηση, όπως το άνοιγμα μετά από το πολύ αυστηρό lockdown, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει. Αναζητείται μια καλή ισορροπία ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς και η νέα μετάλλαξη που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι κι αυτή μια παράμετρος». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν μέτρα εκ νέου.
Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική εξέφρασε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OΡΕΝ, το πρωί της Τετάρτης. Όπως τόνισε, η Αττική «κοκκινίζει σιγά σιγά», υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι που τον ανησυχεί περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, βάσει των προγνωστικών μοντέλων, στα τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα ημερησίως, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στα μέσα Μαρτίου να χρειαστεί να ληφθούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση. Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφερόμενος στα κρούσματα των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, σχολίασε πως «αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη».
Πιθανό ένα πισωγύρισμα στο άνοιγμα των σχολείων
Το σενάριο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται επίσης στο τραπέζι, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ANT1, πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Όταν υπάρχει μία πανδημία, δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία.
Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι’ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα». Αναφορικά με το πώς παίρνουν τις αποφάσεις στην επιτροπή τόνισε πως τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.
«Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά». Κληθείς να απαντήσει για το τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια απάντησε πως η απόφαση είναι ειλημμένη αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν, τονίζοντας πως τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική, σημειώνοντας πως είμαστε στην κόψη του ξυραφιού.