H Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

H Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας από ΗΠΑ και  Αυστραλία για διαβουλεύσεις. Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» όπως  χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρα.

Η συμφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, την σύμβαση για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι μια ασυνήθης απόφαση που δικαιολογείται από την ασυνήθη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον και θα συνεχίσουν να εργάζονται για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η Καμπέρα ανακοίνωσε και αυτή ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στις διμερείς σχέσεις με το Παρίσι και ότι και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία ανακοίνωσαν το νέο συμμαχικό σχήμα AUKUS επειδή οι ηγέτες τους έκριναν ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ισχύ της Κίνας. Το νέο σύμφωνο ασφαλείας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την χρήση κοινών προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων.

Βάσει της συμμαχίας AUKUS, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αναπτύξει δύναμη πυρηνικών υποβρυχίων. Η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, μία γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε συμφωνήσει με τη Γαλλία το Φεβρουάριο του 2019.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι