H Γερμανία παραιτείται από 558.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer για “αναδασμό”

H Γερμανία παραιτείται από  558.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer για “αναδασμό”

Η Γερμανία παραιτείται από 558.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, «προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη προσφορά εμβολίων σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποσοστό του πληθυσμού τους».

Σύμφωνα με την Berliner Morgenpost, τα κράτη – μέλη σκοπεύουν να συγκεντρώσουν περίπου 2,8 εκατομμύρια εμβόλια, προκειμένου να τα διαθέσουν στην Εσθονία, στην Λετονία, στην Σλοβακία, στην Κροατία και στην Βουλγαρία, οι οποίες βασίστηκαν ιδιαίτερα στο εμβόλιο της AstraZeneca και οι καθυστερήσεις στην παράδοση του συγκεκριμένου σκευάσματος, έχουν σοβαρές συνέπειες στην πορεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τους. Οι μόνες χώρες που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβενία. Οι δύο τελευταίες έχουν μεγάλες ελλείψεις και οι ίδιες, αλλά η Αυστρία για άλλους λόγους.

«Πρόκειται για σημαντικό μήνυμα μέσα στην πανδημία, ότι μια μεγάλη πλειοψηφία στην ΕΕ δείχνει αλληλεγγύη προς κάποιες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την έλλειψη εμβολίων», δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος στην εφημερίδα BILD και εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι «τρεις χώρες μένουν εκτός και αρνούνται αυτή τη χειρονομία».

Η Αυστρία που φέρεται ως η “κακιά” της υπόθεσης είχε διαμαρτυρηθεί καυστικά προ μηνός επειδή πολλές φτωχές χώρες, όπως η Βουλγαρία και γενικά του πρώην “ανατολικού μπλοκ” παρήγγειλαν μόνον Αστραζενέκα ως φθηνότερο και τώρα που εταιρεία αυτή καθυστερεί τις παραδόσεις, έχουν μείνει “ξεκρέμαστες”. Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε καταγγείλει τότε ότι δεν τηρήθηκε στην πράξη αυτό που υποσχέθηκε η Κομισιόν, δηλαδή την δίκαιη κατανομή εμβολίων με βάση τον πληθυσμό. Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει τότε ότι «είμαστε υπέρ της κατά πληθυσμό κατανομής, αλλά κάποιες χώρες προτίμησαν διμερείς συμφωνίες».

Ο Αυστριακός Καγκελάριος (χωρίς να κατονομάζει) είπε ότι οι πλούσιες χώρες (π.χ. Γερμανία, Γαλλία και άλλες) εκμεταλλεύθηκαν τότε την φτώχεια των εταίρων τους και πήραν με όχι και τόσο διαφανείς διαδικασίες όσα εμβόλια της Pfizer δεν έλαβαν οι φτωχοί εταίροι. Πήραν δηλαδή ένα μέρος από το μερίδιο των κρατών που προτίμησαν τα φτηνά εμβόλια -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που επίσης παραιτήθηκε από δόσεις της Pfizer. Η Γερμανία εκνευρίσθηκε και διαμήνυσε ότι «η Αυστρία έχει πολύ καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από πολλές χώρες». Προφανώς θέλησε να περάσει και στην αντεπίθεση για τις καταγγελίες (γιατί όντως είχε απορροφήσει τα περισσότερα εμβόλια από το μερίδιο των φτωχών χωρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν της Pfizer) και πρωτοστάτησε σε μια κίνηση “αναδιανομής” των εμβολίων.

Ο Κουρτς μάλλον πείσμωσε με όλα αυτά και μπροστά στην απραξία (και τους εσφαλμένους χειρισμούς) της Κομισιόν ή τον αίφνης “φιλανθρωπισμό” της Γερμανίας, προτίμησε να παραγγείλει στη Ρωσία εμβόλια Sputnik, ή πάντως έτσι δήλωσε -ότι θα παραγγείλει τις πρώτες δόσεις την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι