Η ΑΔΕΔΥ για τη μονιμότητα: Causa belli – Δεν θα γυρίσουμε ένα αιώνα πίσω στην πλατεία Κλαυθμώνος
23/05/2025
«Μετά τη γνωστή δημοσκόπηση κυριακάτικης εφημερίδας, σχετικά με τη μονιμότητα στο Δημόσιο, όλως τυχαίως ακολούθησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε πως το κόμμα του θα προτείνει κατά τη συνταγματική αναθεώρηση την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
«Ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που διπλασίασαν στα χρόνια διακυβέρνησής τους τους μετακλητούς υπαλλήλους (από 1.700 έγιναν 3.350) μας λέει ότι θα καταργήσει την εμβληματική συνταγματική μεταρρύθμιση που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 ακριβώς για να μη διορίζονται κομματικοί φίλοι και μετακλητοί στο Δημόσιο, αλλά και για να έχουμε «μιαν αφατρίαστον και ακομματιστον δημόσιαν διοίκησην», όπως χαρακτηριστικά είπε στην αγόρευσή του στη Βουλή το 1911. Προφανώς ο κ. Πρωθυπουργός θέλει να μας επαναφέρει στις προ του 1911 καταστάσεις, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση απέλυε τους Δημοσίους Υπαλλήλους της προηγούμενης και προσλάμβανε τους δικούς της. Επιθυμεί, μάλλον, να γενικεύσει το καθεστώς των μετακλητών στο Δημόσιο. Είναι προφανές, πως οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει τη χώρα στην εποχή του Δηληγιάννη και της Πλατείας Κλαυθμώνος αποτελεί “αιτία πολέμου” και τα επίχειρα όσων το τολμήσουν θα είναι βαριά», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι «έχει σημασία και η χρονική στιγμή κατά το οποίο γίνεται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, δηλαδή δέκα μέρες πριν τη διεξαγωγή της δίκης για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησής του, επιστρατεύει για άλλη μια φορά, τη δημαγωγία, και δημόσιες πολιτικές που εξαντλούνται στην αναπαραγωγή αρνητικών στερεοτύπων και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η χώρα μας έχει τους φτωχότερους δημοσίους υπαλλήλους στη Ευρώπη σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει ζήτημα κατάργησης της μονιμότητας και έναρξη απολύσεων στο Δημόσιο. Η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων αποτελεί κανονικότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τουλάχιστον σε αυτές με δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρό Κράτος Δικαίου».