Η Αφρικανική Ένωση ζητά δράση κατά των τζιχαντιστών στη Μοζαμβίκη

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε να αναληφθεί άμεσα περιφερειακή και διεθνής δράση μετά τη τζιχαντιστική επίθεση στην πόλη Πάλμα, στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης.  Έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και χιλιάδες ακόμη εκτοπίστηκαν. Εκφράζοντας «τη μεγαλύτερή του ανησυχία  για την απειλή» που αποτελούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην ανατολική Αφρική, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Μούσα Φάκι Μαχάματ, ζήτησε να αναληφθεί «άμεση περιφερειακή και διεθνής δράση». O ίδιος πρόσθεσε ότι η AU «είναι έτοιμη να στηρίξει την περιοχή και τους μηχανισμούς της για να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτή την έκτακτη απειλή», σύμφωνα με ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη το βράδυ.

Πριν από μία εβδομάδα ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Πάλμα 75.000 κατοίκων. Την ευθύνη για την επιδρομή, που σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από ένα τεράστιο έργο εξόρυξης φυσικού αερίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων υπό τη γαλλική εταιρεία Total, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Χθες ο στρατός της Μοζαμβίκης εξαπέλυσε επίθεση για να ανακαταλάβει την πόλη, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια ένοπλες οργανώσεις, γνωστές στην περιοχή με το όνομα αλ Σαμπάμπ (“οι νέοι” στα αραβικά), δρουν στην φτωχή επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο της Μοζαμβίκης, η οποία συνορεύει με την Τανζανία και είναι πλούσια σε φυσικό αέριο.

Η AU «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο και κυρίως την πρόσφατη βία» στην Πάλμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι υποτίμησε τη σοβαρότητα της επίθεσης της προηγούμενης εβδομάδας. «Ήταν μία ακόμη επίθεση στην Πάλμα, όχι η χειρότερη από τις πολλές που έχουν σημειωθεί εκεί, αλλά είχε επιπτώσεις επειδή σημειώθηκε σε μια πειροχή κοντά στα έργα φυσικού αερίου», σχολίασε ο Νιούσι μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάληψη της Πάλμα από τους τζιχαντιστές. «Η έκκλησή μας είναι απλή. Ας μην χάνουμε τη εστίασή μας, ας μην μπερδευτούμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό, όπως κάναμε μέχρι τώρα (…) με ισχύ, διότι η έλλειψη εστίασης είναι αυτό που θέλουν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί μας εχθροί», πρόσθεσε.

Ανθρωπιστική κρίση

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας. Μέσα σε επτά ημέρες 8.100 άνθρωποι έφτασαν σε γειτονικές περιοχές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η βία στην περιοχή η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, έχει τις ρίζες της στη φτώχεια στην επαρχία αυτή την οποία η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης παραμελεί, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Η κρίση κινδυνεύει να επιδεινωθεί περαιτέρω, με περισσότερους από 670.000 ανθρώπους, οι μισοί είναι παιδιά, να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

Τα κορίτσια και τα αγόρια επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να κακοποιηθούν. Αναφορές κάνουν λόγο για στρατολόγησή τους από ένοπλες οργανώσεις, σεξουαλική βία και εμπόδια στην πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και εκπαίδευσης στην περιοχή, τόνισε ο ΟΗΕ. Η μη κυβερνητική οργάνωση Acled ανακοίνωσε ότι από την επίθεση στην Πάλμα έχασαν τη ζωή τους 2.600 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί άμαχοι. Η κατάσταση στην πόλη παραμένει ακόμη τεταμένη με σποραδικές συγκρούσεις να εξακολουθούν να ξεσπούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο οργανισμός έχει ήδη παράσχει βοήθεια σε περίπου 3.300 εκτοπισμένους από την Πάλμα, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, όμως ο συνολικός αριθμός τους πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος και ότι θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA). «Οι φρικτές καταγγελίες για πρωτόγνωρα επίπεδα βίας, κυρίως φόνους, αποκεφαλισμούς και απαγωγές αμάχων, περιλαμβανομένων γυναικών και πολύ μικρών παιδιών, είναι εντελώς σοκαριστικές», δήλωσαν τρεις ειδικοί εκπρόσωποι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ σε κοινή τους ανακοίνωση, Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επεσήμαναν χθες ότι προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που έφυγαν από την Πάλμα και άλλες περιοχές της επαρχίας Κάμπο Ντελγκάντο.

Η οργάνωση τόνισε ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις του νέου ξεσπάσματος βίας στους ήδη πολύ ευάλωτους ανθρώπους». Οι MSF έφτασαν στην χερσόνησο Αφούνγκι, κοντά στην Πάλμα τη Δευτέρα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο. Πολλοί ήταν τραυματισμένοι, αφυδατωμένοι και πεινασμένοι, ενώ κάποιοι έφεραν σοβαρά τραύματα. «Φροντίσαμε ένα μωρό που είχε τραυματιστεί από σφαίρα. Επίσης έγκυες σε άθλια κατάσταση ζητούν βοήθεια από την οργάνωση. Μία γυναίκα που φαινόταν να είναι επτά μηνών έγκυος παρουσίασε έντονη αιμορραγία, το μωρό της είχε ήδη πεθάνει», δήλωσε η Σιλβι Κάτσμαρτσικ, συντονίστρια των MSF στο Κάμπο Ντελγκάντο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι