Η ακροδεξιά επέβαλε το «Χ» στην Σουηδία

Η ακροδεξιά επέβαλε το «Χ» στην Σουηδία

Σε περιπέτειες μπαίνει η πολιτική ζωή στην Σουηδία μετά την άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς οι δύο συνασπισμοί, οι σοσιαλδημοκράτες και η κεντροδεξιά Συμμαχία, ισοψηφούν και κανένας δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συνεργασία των συμμαχιών εξουσίας.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο, κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Είναι κατά συνέπεια φυσικό να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις», είπε ο Λεβέν, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς.

Η κυβερνητική συμπολίτευση έχει εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι της τετρακομματικής κεντροδεξιάς Συμμαχίας, ενώ σημαντική άνοδο, αν και όχι την αναμενόμενη κατέγραψε το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών. Νωρίτερα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον προέτρεψε τον  πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της».

Κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά όχι με Ακροδεξιούς

Ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Γιαν Μπγιέρκλουντ δήλωσε ότι θέλει τον σχηματισμό κυβέρνησης από την κεντροδεξιά Συμμαχίας, χωρίς όμως την συνεργασία με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Οι Φιλελεύθεροι ανήκουν στην τετρακομματική, κεντροδεξιά Συμμαχία, η οποία ισοψηφεί με την κεντροαριστερή συμπολίτευση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Λεβέν. Από την στιγμή όμως που όλα τα κόμματα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι μπορεί να είναι τελικά το κλειδί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Ικανοποίηση Σαλβίνι

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία εξέφρασε ο ηγέτηες της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

«Η Σουηδία, λίκνο της πολυπολιτισμικότητας και μοντέλο για την αριστερά, αποφάσισε επιτέλους να επιλέξει την αλλαγή, έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτης μετανάστευσης», υποστήριξε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωσή του. «Τώρα λένε και οι Σουηδοί ψηφοφόροι “όχι” σε αυτήν την Ευρώπη των γραφειοκρατών και των κερδοσκόπων, “όχι” στους λαθρομετανάστες, “όχι” στον ισλαμικό εξτρεμισμό», συνέχισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαλβίνι εκτίμησε μάλιστα ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς στη Σουηδία αποτελεί προανάκρουσμα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι