Η ανάταξη θα επιτευχθεί μέσω της διόρθωσης πολιτικών που στενοχώρησαν, δηλώνει ο Βορίδης

Η ανάταξη θα επιτευχθεί μέσω της διόρθωσης πολιτικών που στενοχώρησαν, δηλώνει ο Βορίδης

Με μοναδικό θέμα συζήτησης την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και, υπό το πρίσμα αυτό, τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον «Αντ1», διετύπωσε εξ αρχής τη θέση ότι οι αλλαγές πολιτικών προηγούνται των αλλαγών στα πρόσωπα.

Δίδοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών, εξειδίκευσε αμέσως μετά σε διάφορους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ακρίβεια, επί παραδείγματι, είναι από τα πολύ δύσκολα σε αντιμετώπιση, προβλήματα, αναγνώρισε και ευχήθηκε να ήταν σε θέση η αντιπολίτευση να προτείνει κάποια ιδέα, την οποία εν συνεχεία θα εφάρμοζε η κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό, υποστήριξε και παρατήρησε ότι μόνο στον ΦΠΑ έχει διαπιστωθεί διαφωνία με την αντιπολίτευση. Στο σημείο αυτό επανέλαβε την κυβερνητική προσέγγιση ότι στις χώρες στις οποίες μειώθηκε ο ΦΠΑ, η κίνηση αυτή δεν επέφερε μείωση των τιμών. Μειώνοντας τον ΦΠΑ ελπίζει κανείς ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα μειωθούν οι τιμές, εξήγησε επίσης. Η πύκνωση των ελέγχων είναι, εξάλλου, μια πρόταση που συγκράτησε από τη συζήτηση στο τηλεοπτικό στούντιο, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια ιδέα στο συρτάρι που θα εφαρμοζόταν στην περίπτωση αρνητικού για την κυβέρνηση, εκλογικού αποτελέσματος.

Στα θέματα πυροπροστασίας και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων, ο Μ. Βορίδης χαρακτήρισε σωστή τη στρατηγική, αναγνωρίζοντας συγχρόνως ότι στην εφαρμογή υπήρξαν πολλά ζητήματα. Γενικά μιλώντας πάντως απέδωσε τα εύσημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο υπουργό Θ. Σκυλακάκη για την «τεράστια προσπάθεια» που έχουν καταβάλει.

Αλλάζοντας θέμα, στην ανάλυση της ψήφου, ιδίως δε, των απωλειών που είχε το κυβερνών κόμμα, επιχειρηματολόγησε ότι δεν προέκυψε αντίστοιχη ενίσχυση των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως θύμισε, στις ευρωεκλογές του 2019 τα κόμματα αυτά κέρδισαν 701.000 ψήφους, στις εθνικές εκλογές του 2023 απέσπασαν 724.000 και σήμερα, 736.000 ψήφους. Συμπέρασμα; Τα κόμματα, δεξιότερα της ΝΔ, πήραν 35.000 ψήφους από το 2019.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Βορίδη, η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν ψήφισαν τώρα την ΝΔ, δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Κ. Βελόπουλο κ.ο.κ. -και αυτό είναι ένα ισχυρότατο μήνυμα, όπως τόνισε. Πολίτες που ήταν στενοχωρημένοι από κάποια κυβερνητική πολιτική, σε συνδυασμό με τη χαλαρή ψήφο, αλλά και το γεγονός ότι κανένα άλλο κόμμα δεν πέτυχε να τους πείσει, προτίμησαν εν τέλει να καθίσουν στο σπίτι τους, δήλωσε ακόμη.

«Σωστά ο πρωθυπουργός μιλά για αποτελεσματικότητα. Σε τελευταία ανάλυση οι άνθρωποι αυτοί μετακινούνται στην αποχή γιατί έχουν στενοχωρηθεί με συγκεκριμένες πολιτικές. Οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι που πρέπει να διορθωθούν. Και, συνδέονται ενδεχομένως με ορισμένα ζητήματα στρατηγικής κατεύθυνσης και πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με εφαρμοστικά πράγματα», υπογράμμισε.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και βαριά ιδεολογικά ζητήματα, όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ανέφερε ο Μ. Βορίδης με την ταυτόχρονη προσθήκη ότι τον καλύπτει απολύτως αυτό που είπε για το θέμα ο πρωθυπουργός. Κάποια ζητήματα, εκτίμησε, λειτούργησαν σωρευτικά και, εν κατακλείδι, «η ανάταξη σημαίνει ότι συγκεκριμένες πολιτικές που στενοχώρησαν, αυτές οι πολιτικές πρέπει να διορθωθούν». Ενώ σε επίπεδο προσώπων επεσήμανε ότι όλοι αξιολογούνται από τον πρωθυπουργό, και τους πολίτες βεβαίως.

Κλείνοντας με τα θέματα της οικονομίας, διευκρίνισε εισαγωγικώς ότι το μακροοικονομικό δεν είναι άσχετο με την τσέπη του πολίτη. «Ξέρουμε τι γίνεται όταν αυτό στραβώσει», σχολίασε και κάλεσε τους συνομιλητές του να αναλογισθούν τι θα είχε συμβεί αν η χώρα, αντί να έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, είχε ύφεση. «Δεν θα είχε αυτό επίπτωση στην ανεργία;», διερωτήθηκε και ζήτησε, κλείνοντας, να αναφέρονται και τα κυβερνητικά επιτεύγματα, όπως είναι η τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι