Η απάντηση του ΥΠΕΞ στον Φιντάν

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο

ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει σαφώς τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών  Χακάν Φιντάν που είπε νωρίτερα σήμερα ότι “τον ανησυχεί η καταπίεση της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα».

«Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει σαφώς τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής», τόνισε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Επισήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα και προστατεύει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, «διασφαλίζοντας παράλληλα, σε πνεύμα πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, όλα τα δικαιώματά τους, ως Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Τέλος αναφορικά με της δηλώσεις του Χακάν Φιντάν για το Κυπριακό, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίτευξη προόδου και υπενθυμίζει την δεσμευτικότητα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε: «Οι δηλώσεις που αφορούν στο Κυπριακό ασφαλώς δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίτευξη προόδου και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει δεσμευτικό χαρακτήρα».

Νωρίτερα ο Χακάν Φιντάν έκανε προκλητικές δηλώσεις για Θράκη, Δωδεκάνησα και Κύπρο κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διήμερη 51η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την χαρακτήρισε «τουρκική», δηλώνοντας πως: «Η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και ο τουρκικός πληθυσμός των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις που τους εμποδίζουν να απολαύσουν ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η προσοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι η εθνική ταυτότητα, η θρησκευτική εκπαίδευση και τα πολιτιστικά δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας γίνονται σεβαστά από τις ελληνικές αρχές».

Αναφορικά με την Κύπρο ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη στο νησί της Κύπρου. Ως αναπόσπαστο μέρος του ισλαμικού κόσμου, το τουρκοκυπριακό κράτος εκπροσωπείται ως παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν υπό την άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που τους επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες. Καλούμε όλα τα μέλη να υποστηρίξουν τα εγγενή δικαιώματά τους και να συνεργαστούν άμεσα μαζί τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx