Η ατζέντα της Άγκυρας το 2025 σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο

Ήρεμα νερά. Κώστας Βενιζέλος

Ο τουρκικός τύπος κάνει προβλέψεις για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας το νέο έτος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Η “Χουριέτ” επισημαίνει πως «μπορεί να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα με την Αθήνα. Ακόμη και 24 ώρες είναι μερικές φορές πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν θέλαμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για 365 ημέρες, περιμένουμε μια χρονιά που θα ξεκινήσει καλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όσο κι αν δεν αναμένεται κάποια σοβαρή κρίση, θα χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα.»

«Οι ηγέτες θα συναντηθούν κατά το πρώτο μέρος [sic] του έτους στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας. Αν και αναμένονται θετικά μηνύματα και από τις δύο πλευρές εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπαναχωρήσει από τη συζήτηση των διαφορών στο Αιγαίο με την Τουρκία μετά τις αντιδράσεις του κόμματός του στα τέλη του περασμένου έτους. Εάν δεν δημιουργηθεί διάλογος με μια σοβαρή προσέγγιση για το θέμα αυτό, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν προβλήματα. Σε περίπτωση που η Τουρκία υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Συρία, όπως έκανε με τη Λιβύη, η Ελλάδα θα αντιδράσει ως υπερασπιστής της ‘Κύπρου. Η Αθήνα μπήκε στο 2025 συζητώντας αυτό το ενδεχόμενο.»

«Το 2025 θα είναι η χρονιά που θα ληφθεί η τελική απόφαση για το τι θα γίνει στην Κύπρο, ένα από τα μακροβιότερα προβλήματα στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους και τις εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μέρη κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους πρώτους μήνες του νέου έτους μετά από 7 χρόνια στασιμότητας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, ο οποίος άνοιξε την πόρτα για «δύο κράτη» λέγοντας «να συζητηθούν και νέες ιδέες» μετά την διάλυση [sic] από τους Ελληνοκυπρίους της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το Κυπριακό που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 2017, θα συγκαλέσει άτυπη Σύνοδο Κορυφής τους πρώτους μήνες του νέου έτους με τη συμμετοχή και των εγγυητριών χωρών. Στη σύνοδο αυτή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα συζητηθούν οι θέσεις για τα “δύο κράτη” και την ομοσπονδία, ενώ στην ατζέντα θα τεθεί και η ενδιάμεση από τις δύο θέσεις, η συνομοσπονδία.»

Στο ανωτέρω ρεπορτάζ περιλαμβάνεται ανταπόκριση Güven Özalp από Βρυξέλλες, υποστηρίζονται τα κάτωθι για τις σχέσεις με την ΕΕ: «Ο πρόσφατα αυξημένος διάλογος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αναμένεται να συνεχιστεί το 2025. Αναμένεται μερική δράση για τα κύρια ζητήματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσδοκιών της Τουρκίας από την ΕΕ, όπως η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, η ενεργοποίηση των μπλοκαρισμένων πολιτικών διαλόγων και η πλήρης άρση των υφιστάμενων περιορισμών. Είναι βέβαιο ότι ο διάλογος υψηλού επιπέδου θα συνεχιστεί με διευρυμένους τομείς. Όσον αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, οι Βρυξέλλες δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια έως ότου η Τουρκία εκπληρώσει τα υπόλοιπα έξι κριτήρια. Η πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία θεωρείται απίθανη. Το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις. Οι νέες εξελίξεις στη Συρία ενδέχεται να φέρουν στην ατζέντα πρόσθετους τομείς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Milliyet: Προβολή για το 2025 για την Τουρκία

Τα ελληνοτουρκικά σχολιάζει με  επιφύλαξη και η εφημερίδα Μιλιέτ: «Μέχρι την εκλογή Προέδρου τον Φεβρουάριο, η Άγκυρα θα λαμβάνει κάκτους, όχι τριαντάφυλλα, από την Αθήνα. Στην Ελλάδα, όπου ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 1.000 ευρώ, το θέμα της Τουρκίας είναι το σημαντικότερο πολιτικό θέμα εσωτερικής πολιτικής και ένα εύκολο μέσο άντλησης ψήφων. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αγωνίζεται να διατηρήσει τον διάλογο, ακόμη και με τα μεγάλα ονόματα του κόμματός του. Μια συμφωνία για ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Συρία έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος φόβος της Αθήνας. Ως εκ τούτου, ακόμη και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου θα είναι από μόνη της μια επιτυχία. Καθώς όλοι οι επίσημοι και πολιτικοί δίαυλοι της διαδικασίας διαλόγου συνεχίζουν να λειτουργούν, δεν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στις παλιές μέρες. Δεν υπάρχουν εκλογές στο εγγύς μέλλον, αλλά η αυξανόμενη ακροδεξιά και οι πιθανές προκλήσεις του αντιτούρκου υπουργού ΕΘνικής Άμυνας Δένδια θα μπορούσαν ξαφνικά να κάνουν τις σχέσεις χειρότερες ακόμα και από ό,τι ήταν παλιότερα.»

Yeni Şafak: «Θετικό κλίμα στο Αιγαίο – Απαιτητικό τεστ με τον γείτονα»

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ μεταδίδει πως «Οι διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα αποκτούν άλλη μια ευκαιρία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στο Αιγαίο που χρονολογούνται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2000, αναζωπυρώθηκαν μετά την καταστροφή από τον σεισμό του 2023. Τα βήματα αυτά οδήγησαν στη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023, που υπογράφηκε από τους ηγέτες, και οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ επιταχύνθηκαν.»

«Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και της αρχής «win-win», η Τουρκία αναζητά επίσης λύσεις και σε άλλα προβλήματα με τη δυτική γείτονα Ελλάδα, ιδίως με την ‘τουρκική’ [sic] μειονότητα ‘του Αιγαίου’ και της ‘Δυτικής Θράκης’. Στο παρελθόν, η πολιτική και στρατιωτική διπλωματία είχε χρησιμοποιηθεί και πάλι για την επίλυση των προβλημάτων που μερικές φορές έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Η Τουρκία συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στο Αιγαίο. Ενώ παραμένουν επίκαιρες οι εκ νέου εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και το άνοιγμα της χώρας ως βάσης για χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, κάτι το οποίο συνιστά απειλή για την Τουρκία, οι διπλωματικοί δίαυλοι για την επίλυση των προβλημάτων άρχισαν να λειτουργούν και πάλι με πρωτοβουλίες της Τουρκίας.»

«Οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, που ξεκίνησαν στα τέλη του 2000 με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων στο Αιγαίο, αναζωογονήθηκαν από τη θετική ατμόσφαιρα μετά τη σεισμική καταστροφή του 2023. Η πιο πρόσφατη συνάντηση ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Νοεμβρίου 2024. Τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά, αυτή τη φορά στην Τουρκία.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx