Η ατζέντα των διερευνητικών – Θα τηλεφωνηθεί με τον Μάας ο Δένδιας

Εξώδικο του Δοξιάδη στον Καλπαδάκη – Δεν κατασκεύασα κανένα ψεύδος

Το πεδίο των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας χαρτογράφησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, καθώς απομένουν τρεις ημέρες για την έναρξή τους.

«Δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι επαφές. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν τηρούνται πρακτικά. Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών και δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ξεκαθάρισε πως είναι άτυπες, μη δεσμευτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Επεσήμανε ότι εφ’ όσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο εν συνεχεία θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι αν διεξαχθούν καλή τη πίστει, μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Αποστρατιωτικοποίηση και “τρίτοι”

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι στις διερευνητικές δεν τίθεται προς συζήτηση  θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Δεν διαπραγματευόμαστε οιοδήποτε θέμα αφορά στην εθνική κυριαρχία», είπε και  και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αξιοποίηση της προσφοράς τρίτων χωρών για διαμεσολάβησή τους μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών  είπε ότι «τους ευχαριστούμε, αλλά η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλήσει με την τουρκική πλευρά στις διερευνητικές, μιλάμε απευθείας».

Περαιτέρω, είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε σχετικό ερώτημα για συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογου απάντησε ότι «οι προσωπικές σχέσεις τους είναι πολύ καλές και η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, οπότε θα ήταν ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.  Όταν υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική».

Διάβημα για τις υπερπτήσεις

Αναφερόμενος στην επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνει η Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τις υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην τουρκική πλευρά, στο οποίο τονίζει πως «τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στη δημιουργία θετικού κλίματος. Ομοίως, πραγματοποιήθηκε διάβημα και για την επακούμβηση του σκάφους του Λιμενικού κοντά στα Ίμια».

Σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, δήλωσε πως η Ελλάδα τη στηρίζει πλήρως, με την πεποίθηση ότι αποτελεί συστατικό παράγοντα του καθεστώτος ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών στον ευρω-ατλαντικό χώρο. Επισήμανε η χώρα μας εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις προβλέψεις της συνθήκης, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Επίκειται επικοινωνία Ν. Δένδια- Χ. Μάας

Ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει σήμερα την πρεσβευτή της Πορτογαλίας, χώρας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, και θα έχει, ενδεχομένως εντός της ημέρας, μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, κατόπιν αιτήματος της γερμανικής πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Χάικο Μάας, είπε πως θα ενημερώσει προφανώς για την πρόσφατη επίσκεψή του τελευταίου στην Άγκυρα και θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις και για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια όσον αφορά στην ουδέτερη σιγή που τήρησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ όταν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου είπε μπροστά του ότι “αν η Ελλάδα συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει, τότε δεν θα έχουμε απλώς ατύχημα, η Τουρκία θα κάνει ό,τι πρέπει“.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι