Η BAE Systems βάζει στο παιχνίδι την Τουρκία: Στα σκαριά mega-παραγγελία 150 Eurofighter
16/07/2025
Η βρετανική BAE Systems ανακοίνωσε πως αναμένει σύντομα συμφωνία-μαμούθ για την πώληση 150 μαχητικών Eurofighter Typhoon, στην οποία πρωταγωνιστούν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η κίνηση αυτή θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της βρετανικής αεροπορικής βιομηχανίας, που κινδυνεύει να χάσει πολύτιμες δεξιότητες αν δεν εξασφαλιστούν νέες παραγγελίες.
Η βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE Systems, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως στον τομέα της άμυνας, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση συνολικά 150 μαχητικών Eurofighter Typhoon, με την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να αποτελούν τους βασικούς ενδιαφερόμενους.
Ο Richard Hamilton, υπεύθυνος για τις αεροπορικές δραστηριότητες της εταιρείας, δήλωσε στο εργοστάσιο του Warton στο Lancashire: «Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω σε διάφορες παραγγελίες». Όταν ρωτήθηκε αν οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν σε πώληση, απάντησε χωρίς περιστροφές:«Ναι, βεβαίως». Σύμφωνα με τον Hamilton, στο «τραπέζι» βρίσκονται 150 νέα Eurofighter, που θα εξασφαλίσουν δουλειά για χρόνια στο εργοστάσιο της BAE και στις εκατοντάδες εταιρείες του βρετανικού αμυντικού οικοσυστήματος.
Στα όρια η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η ανάγκη για νέες παραγγελίες κρίνεται επιτακτική. Το τελευταίο Eurofighter Typhoon που συναρμολογείται αυτή την περίοδο στο Warton προορίζεται για το Κατάρ, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 5 δισ. λιρών που υπεγράφη το 2017. Όμως η γραμμή παραγωγής έχει σχεδόν παγώσει.
Ένας αξιωματούχος του εργοστασίου περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας: «Υπάρχει ένα αεροσκάφος που περιμένει στο υπόστεγο, αλλά αναμένει ακόμη την άφιξη μερικών κομματιών και τη βαφή του. Οι μεγάλες εργασίες συναρμολόγησης έχουν ολοκληρωθεί — πρακτικά δεν έχει απομείνει προσωπικό».
Παράλληλα, συνδικάτα όπως το Unite προειδοποιούν ότι αν δεν εξασφαλιστούν σύντομα νέες συμβάσεις, η γραμμή παραγωγής κινδυνεύει να κλείσει μέσα στη δεκαετία του 2030. Αυτό, τονίζουν, θα σημάνει απώλεια κρίσιμων δεξιοτήτων και θα πλήξει το φιλόδοξο βρετανικό πρόγραμμα Global Combat Air Programme (GCAP), που στοχεύει στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μαχητικών.
Πολιτική πίεση στο Λονδίνο
Η γενική γραμματέας του Unite, Sharon Graham, τόνισε πως οι εργαζόμενοι δικαίως αναρωτιούνται: «Πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που υπόσχεται να συνδυάσει τις αμυντικές δαπάνες με βρετανική ανάπτυξη, βρετανικές θέσεις εργασίας, δεξιότητες και καινοτομία, να αφήνει να εκτυλίσσεται αυτό το σκηνικό μπροστά στα μάτια της;»
Όπως υπενθύμισε, το συνδικάτο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους υπουργούς για τους κινδύνους του «να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη».
Το Eurofighter Typhoon αποτελεί προϊόν ενός ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ, στο οποίο συμμετέχουν η BAE Systems, η Airbus και η Leonardo. Κάθε εταιρεία κατασκευάζει διαφορετικά μέρη, ενώ οι τελικές εργασίες συναρμολόγησης πραγματοποιούνται στη χώρα που έχει κάνει την παραγγελία ή ηγείται της εξαγωγικής συμφωνίας.
Η Τουρκία σε ρόλο-κλειδί
Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα μεγάλη συμφωνία θεωρείται από αναλυτές κρίσιμη, τόσο για την επιβίωση της γραμμής παραγωγής στη Βρετανία όσο και για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το προσεχές διάστημα, με το Λονδίνο να βλέπει στη συγκεκριμένη mega-παραγγελία ένα «σωσίβιο» για την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων και για το μέλλον της ίδιας της βρετανικής αεροπορικής βιομηχανίας.