Η CIA κατείχε κρυφά το μεγαλύτερο κατασκευαστή συσκευών κρυπτογράφησης παγκοσμίως
11/02/2020Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας ήταν μυστικά ιδιοκτήτες του κορυφαίου κατασκευαστή συσκευών κρυπτογράφησης Crypto AG.
Η εταιρία Crypto AG με έδρα την Ελβετία επέτρεψε σε αυτές τις μυστικές υπηρεσίες να απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου άμεση πρόσβαση σε στενά φυλαγμένα μυστικά περισσότερων από 120 χωρών, ανέφερε η Washington Post την Τρίτη.
“Ήταν το πραξικόπημα στο χώρο του αιώνα των πληροφοριών”, ανέφερε η εφημερίδα από μια έκθεση της CIA. “Οι ξένες κυβερνήσεις πληρώνουν καλά χρήματα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία για το προνόμιο να διαβάσουν τις μυστικότερες επικοινωνίες τους τουλάχιστον δύο (και ενδεχομένως από πέντε ή έξι) ξένες χώρες”.
Για δεκαετίες, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τον 21ο αιώνα, η Crypto πωλούσε εξελιγμένο εξοπλισμό για κωδικοποιημένη αλληλογραφία σε κρατικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και το Βατικανό.
ΗΠΑ και Γερμανία τα “έβλεπαν” ΟΛΑ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 1970 η CIA και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας μαζί με τους Γερμανούς εταίρους τους ελέγχουν σχεδόν όλες τις πτυχές της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων πρόσληψης, σχεδίασης της τεχνολογίας, σαμποτάρουν τους αλγόριθμους και κατευθύνουν τους στόχους πωλήσεων.
“Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί και οι Δυτικογερμανοί κατασκόποι κάθονταν πίσω και άκουγαν”, γράφει η Washington Post. “Παρακολούθησαν τους μουλάδες του Ιράν κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του 1979, τροφοδοτούσαν πληροφορίες για το στρατό της Αργεντινής στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, παρακολουθούσαν τις εκστρατείες δολοφονίας δικτατόρων της Νότιας Αμερικής και άκουγαν αξιωματούχους της Λιβύης να αλληλο-συγχαίρονται για βομβιστική επίθεση εναντίον μιας ντίσκο στο Βερολίνο.
Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, οι κυριότεροι αντίπαλοι της Αμερικής, δεν ήταν ποτέ πελάτες της Crypto, επιφυλακτικοί για τους κινδύνους αυτής της συνεργασίας.
Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, BND, εγκατέλειψε τη επίχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και πούλησε το μερίδιό της στη CIA, η οποία ακολούθησε μόνο το 2018, σύμφωνα με τη δημοσίευση. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία διαλύθηκε, αλλά τα προϊόντα της εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, γράφει η Washington Post.