Η Δύση πιέζει το Ισραήλ να μην επιτεθεί ευρέως στη Ράφα – Γιγάντιο καταυλισμό στήνουν οι Αιγύπτιοι

Δυτικές πιέσεις στο Ισραήλ για να μην εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα

Η διεθνής κοινότητα, με πρώτες τις ΗΠΑ, συνεχίζει σήμερα να καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται πλέον στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, από τη Χαν Γιούνις —όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως διεξήγαγε «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσοκομείο Νάσερ, κέντρο υποδοχής χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων— ως τη Ράφα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι αντιτίθεται στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα «χωρίς αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια και την υποστήριξη των αμάχων στη Ράφα», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Νετανιάχου έχει αναγγείλει «σθεναρή» επιχείρηση στη Ράφα, για να δοθεί κατ’ αυτόν η χαριστική βολή στη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, πάντως διαβεβαιώνει πως ο στρατός του θα επιτρέψει προηγουμένως στους αμάχους να «φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες», χωρίς να έχει εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση.

Κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια «ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας», έχουν συρρεύσει στην πόλη αυτή και τα περίχωρά της, αφού εκτοπίστηκαν βίαια —πολλοί πάνω από μια φορά— από άλλες περιοχές του θυλάκου, για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Όλος αυτός ο κόσμος είναι στοιβαγμένος σε «λιγότερο από το 20%» της επιφάνειας του θυλάκου, συνοψίζει ο ΟΗΕ.

Η Ράφα εξάλλου είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, η ποσότητα της οποίας είναι σταγόνα στον ωκεανό αναγκών του πληθυσμού, που πλέον απειλείται από λιμό και επιδημίες, εν μέσω χειμώνα.

Καταυλισμός στην Αίγυπτο

Οι Αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, ανέφερε χθες Πέμπτη η Wall Street Journal. Το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, εξηγεί το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες για να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο καταυλισμός οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο που μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τη Γάζα περάσει τα σύνορα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Για τους ομήρους»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης στον κ. Νετανιάχου να «εργαστεί ακούραστα» για τους ομήρους, για να εγγυηθεί την απελευθέρωση όλων τους «το συντομότερο δυνατόν».

Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι —ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε την απελευθέρωση 105 και πλέον εξ αυτών και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εκεχειρίας που θα επέτρεπε νέες απελευθερώσεις ομήρων της Χαμάς και παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ συνεχίζονται σήμερα, για τελευταία ημέρα με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε την επιχείρησή του στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις επικαλούμενος «αξιόπιστες πληροφορίες» των ειδικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς κρατούσε ομήρους σε αυτό και πιθανόν βρίσκονταν ακόμη εκεί «πτώματα ομήρων».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε σήμερα πως φοβάται για τη ζωή έξι ασθενών στην εντατική και τριών νεογνών στο βρεφοκομείο: δεν έχουν οξυγόνο, αφού οι γεννήτριες σταμάτησαν.

Το υπουργείο έκανε λόγο για «112 νεκρούς» κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή σε όλο τον θύλακα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ελπίδες για συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι

Μετά τη συζήτησή του με τον κ. Μπάιντεν, ο κ. Νετανιάχου απέρριψε χθες οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα «προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία», προφανώς αντιδρώντας σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

«Οποιαδήποτε τέτοια αναγνώριση, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, θα προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ειρήνης», τόνισε στα εβραϊκά ο κ. Νετανιάχου μέσω X (του πρώην Twitter).

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, και αραβικές χώρες προσκείμενες στην Ουάσιγκτον καταρτίζουν πλήρες σχέδιο προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους αφού τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

Το σχέδιο αναφέρεται σε κατάπαυση του πυρός «προβλεπόμενης διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων», απελευθέρωση ομήρων και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης, προοπτική που απορρίπτει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε αμερικανούς και άραβες αξιωματούχους που κατ’ αυτή ευελπιστούν πως θα συναφθεί συμφωνία πριν από τη 10η Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινά το ραμαζάνι. Το σχέδιο ενδέχεται να συζητηθεί στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, που ξεκινά σήμερα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θυμάτων είναι δεκάδες δημοσιογράφοι. Οι 72 από τους 99 δημοσιογράφους κι εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν σε όλον τον κόσμο το 2023 χάθηκαν κατά τη διάρκεια «ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», τόνισε χθες, δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους ετήσιους απολογισμούς που έχει ανακοινώσει ποτέ η μη κυβερνητική οργάνωση τα τελευταία σαράντα χρόνια που τηρεί συστηματικά στατιστικές.

Το κατηγορώ του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Το Ισραήλ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και τον κάλεσε να «αυξήσει» τις επιχειρήσεις του για αυτή.

Τα φορτία 500 οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακο, παραμένουν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για ημέρες, ανέφερε το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα και τη Λωρίδα της Γάζας, το COGAT, μέσω X (του πρώην Twitter).

Συνόδευσε την ανάρτηση με φωτογραφίες των ποσοτήτων βοήθειας αφού επιθεωρήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και παραμένουν σε ανοικτό χώρο στην παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης εν αναμονή της παραλαβής και της διανομής τους.

Οργανώσεις αρωγής κατηγορούν τον στρατό του Ισραήλ πως εμποδίζει τη διανομή βοήθειας την ώρα που οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να υποστούν λιμό με την ισραηλινή κυβέρνηση το διαψεύδει.

Δεκάδες νεκρά μέλη της Χαμάς

Εντωμεταξύ το πρωί της Δευτέρας οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως οι στρατιώτες τους σκότωσαν πολυάριθμους μαχητές της Χαμάς χθες, Πέμπτη, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε κέντρα διοίκησης, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο στρατός.

Περίπου δέκα μαχητές σκοτώθηκαν μόνο στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, στην οποία μάχες μαίνονται εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσαν οι IDF.

Μαχητές σκοτώθηκαν επίσης στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος από το Ισραήλ. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ότι καμιά από τις πληροφορίες του ισραηλινού στρατού δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι