Η ΕΕ σχεδιάζει κοινό ομόλογο για Ενέργεια και Άμυνα
08/03/2022H Ευρωπαϊκή Ένωση συζητεί σχέδιο για κοινή έκδοση ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες αλλά και το κόστος ενέργειας, στον απόηχο των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο για κοινό ομόλογο αναμένεται να παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα.
Το συνολικό πακέτο της πρότασης θα οριστικοποιηθεί στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Παρίσι, 10 και 11 Μαρτίου. Η Επιτροπή επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της έκδοσης και πόσα κεφάλαια θα αντλήσει η ΕΕ σε πρώτη φάση.
🇪🇺 EU TO CONSIDER MASSIVE JOINT BOND SALES TO FUND ENERGY, DEFENSE – BBG
*The EU will unveil a plan as soon as this week to jointly issue bonds on a potentially massive scale to finance energy and defense spending in the 27 member states.— Christophe Barraud🛢🐳 (@C_Barraud) March 8, 2022
Παράλληλα, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για επιδότηση της ενέργειας, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να επιτευχθεί σταδιακή αποκλιμάκωση. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το πρώτο πακέτο ανακοινώσεων.
Πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβα, που έχει την ευθύνη του τομέα ενέργειας, να προειδοποιεί χθες ότι η τιμή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι, εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία.
Ρεκόρ ανατιμήσεων
Στα δικά μας, νέο ρεκόρ καταγράφει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώθηκε στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600 ευρώ και την ελάχιστη στα 210 ευρώ.
Η ζήτηση καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%), ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και 2,8% οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.