Η ΕΕ θα διαθέσει 1 δις για τη στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας
09/05/2025
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας, με βάση τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Η ανακοίνωση έγινε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία. Η ΕΕ έχει παγώσει περίπου 235 δισεκατομμύρια ευρώ από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από την αρχή του πολέμου το 2022, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στην Ευρώπη.
Μια σημαντική χρήση αυτών των χρημάτων θα είναι η συντήρηση των πυροβόλων Caesar που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε επικρίνει τη μεγάλη οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας από τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν.