Η ΕΕ ζητεί φυλάκιση για όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Ολονύχτια "παζάρια" έφεραν ιστορική πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε για μεταναστευτικό και άσυλο

Αλλαγή της εθνικής νομοθεσίας ώστε να προβλέπει φυλάκιση για ένα ή και πέντε χρόνια για παραβιάσεις των κυρώσεων αναμένεται να επικυρώσει το Συμβούλιο της ΕΕ

Σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή οδηγία που θεσπίζει ως ποινικό αδίκημα την παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ και προβλέπει κυρώσεις, κατέληξε σήμερα η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κύριος στόχος είναι όσοι παραβιάζουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Για να δρομολογηθεί η ποινικοποίηση, αναμένεται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η οδηγία ορίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν ορισμένες ενέργειες ως ποινικά αδικήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

• παροχή βοήθειας σε άτομα που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για να παρακάμψουν μια ταξιδιωτική απαγόρευση

• εμπορία προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις και διεξαγωγή συναλλαγών με κράτη ή οντότητες που πλήττονται από περιοριστικά μέτρα της ΕΕ

• παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή εκτέλεση χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που απαγορεύονται ή περιορίζονται

• κάλυψη της ιδιοκτησίας κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων από πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που υφίσταται κυρώσεις από την ΕΕ

• Η υποκίνηση, η βοήθεια και η συνέργεια σε αυτά τα αδικήματα θα τιμωρούνται επίσης ως έγκλημα.

«Το εμπόριο πολεμικού υλικού συνιστά ποινικό αδίκημα όχι μόνο όταν διαπραχθεί εκ προθέσεως αλλά και εάν διαπραχθεί από βαριά αμέλεια», αναφέρει το σχετικό κείμενο. Επιπλέον, ζητείται η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ «να τιμωρείται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις». Όταν η παραβίαση περιοριστικού μέτρου συμβαίνει εκ προθέσεως, η μέγιστη ποινή πρέπει να προβλέπει ποινή φυλάκισης.

Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι «τα εγκλήματα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ή πέντε ετών, ανάλογα με το αδίκημα. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν νόμους που προβλέπουν υψηλότερες ποινές», αναφέρει το κείμενο.

Εκτός από φυλάκιση, σε όσους παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα. Τα νομικά πρόσωπα (π.χ. εταιρείες) μπορούν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνα για τα προαναφερόμενα αδικήματα. Αυτό θα συνέβαινε όταν ένα τέτοιο αδίκημα έχει διαπραχθεί – προς όφελός τους – από άτομο με ηγετική θέση στον οργανισμό. Τα νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κυρώσεις που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την ανάκληση αδειών για την άσκηση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι