“Η επανένωση είναι αναπόφευκτη ανεξαρτήτως των εκλογών”, λέει η Κίνα για την Ταϊβάν

“Η επανένωση είναι αναπόφευκτη ανεξαρτήτως των εκλογών”, λέει η Κίνα για την Ταϊβάν

Η Κίνα επανέλαβε ότι η επανένωση με την Ταϊβάν είναι «αναπόφευκτη», λίγο μετά την εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος προέρχεται από κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας

Η Κίνα επανέλαβε ότι η επανένωση με την Ταϊβάν είναι «αναπόφευκτη», λίγο μετά την εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος προέρχεται από κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Tο αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα εμποδίσει την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Λάι, υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, πως η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση «χαιρέτισε» τη διεξαγωγή των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών στην Ταϊβάν και «συνεχάρη» με ανακοίνωσή της «όλους τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σ’ αυτή τη δημοκρατική άσκηση», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ειδικά στον εκλεγέντα πρόεδρο Λάι.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν και αντιτίθεται σε κάθε μονομερή πρωτοβουλία που έχει στόχο να τροποποιήσει το στάτους κβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ΕΕ υπογραμμίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό είναι ουσιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και τον κόσμο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την Ταϊβάν από τις συνεχείς απειλές και τους συνεχείς εκφοβισμούς της Κίνας, όμως θα συνεχίσουμε τις συναλλαγές και τη συνεργασία με την Κίνα, εφ΄όσον οι συνομιλίες με το Πεκίνο να πραγματοποιούνται στη βάση της αξιοπρέπειας και της ισότητας», δήλωσε ο Λάι μετά την εκλογή του

Ο 64χρονος Λάι Τσινγκ-τε, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) επικράτησε λαμβάνοντας το 40,2% των ψήφων. Ο κύριος αντίπαλός του, ο 66χρονος Χου Γιου-Ι, που ειναι υπέρ της επαναπροσέγγισης με την Κινα, έλαβε το 33,4% των ψήφων. Ο τρίτος υποψήφιος, ο 64χρονος Κο Γουέν-τζε του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), ήρθε τρίτος με 26,4%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι