Η επόμενη γαλλική κυβέρνηση πρέπει να βρει από κάπου 15 δισ. ευρώ

Παραίτηση Ατάλ από την πρωθυπουργία - Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Μακρόν,

Η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας θα χρειαστεί να βρει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ (16,2 δισ. δολάρια) σε επιπλέον έσοδα ή αποταμιεύσεις ετησίως για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το σύνολο αυτό συμπεριεληφθη σε πρόταση που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Γαλλία τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και η “τρύπα” αυτή στα οικονομικά θα απαιτήσει πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις σε όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί.

Η Γαλλία ήταν ένα από τα πολλά κράτη – μέλη που επιπλήχθηκαν τον Ιούνιο για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της EE και υπόκειται πλέον σε καθεστώς παρακολούθησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές κυρώσεις. Αυτό ίσως δεν είναι ανεξάρτητο πάντως από το γεγονός ότι η Κομισιόν “φοβόταν” επικράτηση της Λεπέν και έκρουσε τον κώδωνα προειδοποιητικά ή και για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευροωεκλογών.

Η θεωρητικά απερχόμενη κυβέρνηση στο Παρίσι -που παραμένει πάντως εν ενεργεία με απόφαση του Μακρόν την οποία χαρακτήρισε “βασιλικό διάταγμα” και περιφρόνηση προς την δημοκρατία ο ηγέτης του νικητή των εκλογών Μελανσόν- είχε δεσμευτεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τις δαπάνες φέτος. Εντούτοις όλα τα άλλα κόμματα που είναι σε θέση να σχηματίσουν την επόμενη κυβνέρνηση έχουν δεσμευτεί σε φιλολαϊκές αυξήσεις. Ακόμη και το βιαστικά συναρμολογημένο μανιφέστο της ίδιας της ομάδας του Μακρόν θα πρόσθετε περίπου 21 δισ. ευρώ ετησίως στο έλλειμμα, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Institut Montaigne.

Δεδομένης της επιβάρυνσης του χρέους και του ελέγχου από τις Βρυξέλλες, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου προειδοποίησε σήμερα (11.7.2024) ότι η χώρα δεν πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.

«Δεν έχουμε περιθώριο για βαθύτερα ελλείμματα», είπε στο ραδιόφωνο Franceinfo.

Ο απολογισμός των 15 δισ. ευρώ είναι αποτέλεσμα των μερικών διαπραγματεύσεων προκειμένου η Γαλλία να έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα, παρατείνοντας τον επιτρεπόμενο ορίζοντα από τα τέσσερα χρόνια, στα επτά.

Ο αναλυτής της PIMCO Europe Sovereign Credit, Nicola Mai, δήλωσε εχθές (10.7.2024) στην τηλεόραση του Bloomberg ότι εκτιμά πως οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί στο Παρίσι θα βρεθεί σε αμηχανία:

«Θα έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση – μια κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε. «Όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, πιθανότατα θα ικανοποιήσει σε γενικές γραμμές τις απαιτήσεις της Επιτροπής όσον αφορά τα ελλείμματα», εκτίμησε.

Για τους επενδυτές ομολόγων, η δημοσιονομική πορεία της Γαλλίας είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή που το χρέος της ξεπερνά ήδη το 110% του ΑΕΠ και συνεχίζει να αυξάνεται.

Η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν γαλλικά ομόλογα σε σύγκριση με τα ασφαλέστερα γερμανικά αντίστοιχα έχει ήδη εκτοξευθεί, καθώς οι “αγορές” σύμφωνα με το Bloomberg έχουν άλλη άποψη. Έχουν μεν “παραχωρήσει” στη Γαλλία μια “θερινή άδεια” τρόπον τινά, αλλά η πίεσή τους θα αυξηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Barclays Bank, Κρίστιαν Κέλλερ, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τι λέει η κυβέρνηση του Μακρόν

Ο υπουργός Οικονομικών της  Γαλλίας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα υπογράψει σήμερα «σημείωμα προς όλα τα υπουργεία θέτοντας ανώτατο όριο δαπανών, ώστε να υπάρξει περιορισμός δαπανών ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλα τα υπουργεία επιπλέον των προβλεπομένων από τον προϋπολογισμό περικοπών».

Μέχρι στιγμής, ο στόχος ήταν η εξοικονόμηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024. Η περικοπή των 15 δισεκατομμυρίων «έχει ήδη υλοποιηθεί», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Από τα 10 δισεκατομμύρια που μένουν, τα 5 δισεκατομμύρια θα ζητηθούν από τα υπουργεία, τα 2 δισεκατομμύρια από την τοπική αυτοδιοίκηση και 3 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την αποτελεσματικότερη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών ενέργειας», εξήγησε ο Μπρυνό Λεμέρ.

«Η διατήρηση του στόχου του δημόσιου χρέους στο 5,1% του ΑΕΠ το 2024 είναι δική μου ευθύνη», είπε υπενθυμίζοντας την απόφαση που έλαβε την άνοιξη η κυβέρνηση.

«Η δουλειά μας σήμερα είναι προπαρασκευαστική για την έγκαιρη κατάρτιση ενός προϋπολογισμού. Αν δεν γίνει αυτό, θα στείλει ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές», δήλωσε πηγή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx