Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ (live)

Εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος μεσομακροπρόθεσμα για τους αγρότες, λέει ο Σκυλακάκης

Σε εξέλιξη είναι οι ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τo βήμα της ΔΕΘ.

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη το 2022 θα φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ αντί 3,1% που ήταν η αρχική εκτίμηση διατύπωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε δε ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι 2,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ ειδικά για τον πληθωρισμό είπε ότι οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το 2023 η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε ύφεση. Τα συνολικά μέτρα ανέρχονται στα 13,2 δις ευρώ για το 2022. Από αυτά το δημοσιονομικό κόστος θα είναι 2% του ΑΕΠ για όλο τον χρόνο. Είναι, όπως είπε εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% για το 2022. Σήμερα κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,9 δις ευρώ. Εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις σε έξι πυλώνες είπε:

  • 2,3 δις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ. Δικαιούχοι συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ. Διπλή δόση για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και 1,5 δόση για τους δικαιούχους ΟΠΕΚΑ.
  • Επιδότηση 250.000 αγροτών για το κόστος λιπασμάτων.
  • Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες ζωοτροφές.
  • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης για 1,3 εκατ. πολίτες. Από τα 14.000 στα 16.000 για τον άγαμο.
  • Αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ σε 350 ευρώ. Διπλάσιο επίδομα για όσους καταναλώσουν άλλο καύσιμο πλην φυσικού αερίου.
  • Μείωση 25 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης για 1,3 εκατομμύρια πολίτες.
  • Αύξηση κατώτατου μισθού με εφαρμογή από τον Μάΐο του 2023. Θα επηρεάσει τους μισθούς 1 εκατομμυρίου εργαζομένων.
  • Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
  • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος με ακαθάριστα έσοδα 2,2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι