Η Φινλανδία ύψωσε φράκτες, αλλά οι μετανάστες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται

Η Φινλανδία ύψωσε φράκτες, αλλά οι μετανάστες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται

Παρά τους φράκτες που ύψωσε η Φινλανδία, οι μετανάστες ανάβουν φωτιές και περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη

Δεκάδες μετανάστες βρίσκονται στα δύο συνοριακούς σταθμούς που απομένουν τύποις ανοιχτοί ανάμεσα στην Φινλανδία και των Ρωσία, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή. Στέκονται πλέον πίσω από τους φράκτες που ύψωσε το Ελσίνκι για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές που η Φινλανδία πιστεύει ότι υποκινούνται από την Μόσχα.

Η φινλανδική κυβέρνηση κατηγορεί την Ρωσία ότι προωθεί μετανάστες προς τα φινλανδικά σύνορα, “απαντώντας” στην απόφαση του Ελσίνκι να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φινλανδική συνοριοφυλακή ύψωσε από τα μεσάνυκτα φράκτες στα περάσματα Βααλίμαα, Νουιγιάμα, Ιμάτρα και Νιιράλα στην νοτιοανατολική Φινλανδία, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών, δεκάδες μετανάστες έφθασαν σήμερα το απόγευμα στα περάσματα Νουιγιάμα και Βααλίμαα, όπου παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές για να αντιμετωπίσουν την παγωνιά. Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χιλιομέτρων, που αποτελεί και εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 300 αιτούντες ασύλου, οι περισσότεροι από το Ιράκ, την Υεμένη, την Σομαλία και την Συρία, έφθασαν αυτήν την εβδομάδα στην Φινλανδία, σύμφωνα με την συνοριοφυλακή.

Προς το παρόν, τέσσερα συνοριακοί σταθμοί παραμένουν ανοικτοί, αλλά αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μπορούν να κατατεθούν πλέον μόνο σε δύο από αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται βορειότερα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι η Φινλανδία κάνει «μεγάλο λάθος που κλείνει τους συνοριακούς σταθμούς και με αυτή την απόφαση, καταστρέφει τις διμερείς σχέσει».

Το 2021, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είχαν κατηγορήσει την Λευκορωσία ότι δημιουργεί τεχνητή μεταναστευτική κρίση στα σύνορά τους, μεταφέροντας αεροπορικώς ανθρώπους από την Μέση Ανατολή και την Αφρική και προωθώντας τους εν συνεχεία προς τα σύνορα. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής Frontex απάντησε σε σχετικό ερώτημα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ότι θα στείλει στην Φινλανδία στελέχη που θα βοηθήσουν στην φύλαξη των συνόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, που προέρχεται από το αντιμεταναστευτικό “Κόμμα των Φινλανδών”, δήλωσε χθες ότι το Ελσίνκι είναι έτοιμο, αν παραστεί ανάγκη, να κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα με την Ρωσία. Εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη στη Φινλανδία, δήλωσε χθες ότι το Ελσίνκι παραμένει υποχρεωμένο να τηρεί όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να επιτρέπει στους αιτούντες ασύλου, να αναζητούν προστασία.

Εν τω μεταξύ στο Ελσίνκι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ρώσοι πολίτες, που χαρακτηριζονται τώρα ως παράνομοι μετανάστες

http://

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι