Η γενικευμένη χρήση μάσκας σε συνδυασμό με μερικό lockdown εξαφανίζει για 18 μήνες τον ιό

Έρευνα του Duke μέτρησε τις διάφορες μάσκες απέναντι στον ιό

Η χρήση μάσκας από  όλους τους πολίτες σε συνδυασμό με μερικό lockdown μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου COVID-19 για 18 μήνες σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society

Η μελέτη έγινε από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Γκρίνουϊτς και δείχνει ότι, η ευρεία χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό μπορεί να βοηθήσει να μείνει τo R0 (δείκτης μετάδοσης) κάτω από το 1,0 και να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 για πολύ καιρό. (Μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά την έρευνα εδώ )

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα lockdown από μόνα τους δεν μπορούν να αποτρέψουν την αναζωπύρωση της λοίμωξης COVID-19. Αντιθέτως ακόμα και οι αυτοσχέδιες μάσκες, παρά  την περιορισμένη προστασία που μπορούν να προσφέρουν, μειώνουν καθοριστικά τα ποσοστά μετάδοσης, εφ’ όσον όμως η χρήση τους γίνεται από ικανό αριθμό ατόμων, με ή χωρίς συμπτώματα, και εγκαρίως.

«Η ανάλυσή μας ενισχύει την άμεση και καθολική αλλά και προληπτική (ή στα αρχόμενα στάδια της αύξησης των κρουσμάτων)  χρήση της μάσκας από το γενικό πληθυσμό. Αν η χρήση μάσκας γενικευθεί, συνδυαστικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση και το μερικό lockdown, τότε η διαχείριση της πανδημίας θα είναι ευκολότερη χωρίς οικονομικές επιπτώσεις για τις χώρες», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Richard Stutt, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η Δρ. Renata Retkute, μέλος της συντακτικής ομάδας και του βρετανικού πανεπιστημίου συμπληρώνει ότι «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από την γενικευμένη χρήση της μάσκας, ενώ έχουμε πολλά να κερδίσουμε».

Ο νέος κορονοϊός ως γνωστόν μεταδίδεται από τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν ο ξενιστής του ιού βήχει, φτερνίζεται ή απλά μιλά.

Οι επιστήμονες στο πλαίσιο της μελέτης επιχείρησαν να συνδέσουν τη δυναμική μετάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμιακά μοντέλα ώστε να αποτιμήσουν την αξία της χρήσης της μάσκας προσώπου συνδυαστικά με μέτρα περιορισμού του πληθυσμού.

Στα σενάρια περιλαμβάνονται υποθέσεις μετάδοσης της λοίμωξης μέσω επιφανειών και του αέρα, ενώ παράλληλα ελήφθησαν υπ’ όψιν και τυχόν αρνητικές συμπεριφορές όπως το άγγιγμα του προσώπου.

Ο δείκτης R0 θα πρέπει να είναι σταθερά κάτω από το 1,0 για να είναι υπό έλεγχο η επιδημία COVID-19. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αν τα άτομα φορούν προληπτικά  μάσκες όταν είναι σε δημόσιο χώρο, τότε το μέτρο είναι διπλά αποτελεσματικό,  εν αντιθέσει με τη συνήθη πρακτική, δηλαδή η μάσκα να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή μόνο στα λεωφορεία.

Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν η τακτική χρήση μάσκας από το 50% ή και άνω του πληθυσμού συντελούσε σε μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης και σε R0 κάτω από το 1,0, επιτρέποντας έτσι την επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας και τη λήψη λιγότερο αυστηρών μέτρων. Η δε  χρήση μάσκας από το 100% των πολιτών σε συνδυασμό με lockdown ήταν ικανά να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της νόσου COVID-19 για 18 μήνες, διάστημα αναγκαίο για να παραχθεί και να κυκλοφορήσει το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.

Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι μια μάσκα που μπορεί να συγκρατήσει μόλις το 50% των σταγονιδίων, μπορεί εντούτοις να σώσει πολλούς από θάνατο, επειδή ακριβώς μειώνει δραματικά τα διαχεόμενα σταγονίδια άρα και την διασπορά της νόσου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι