Η Γερμανία έχει λόγους να μεσολαβεί… Η Τουρκία δεν δείχνει αξιόπιστη

Η Γερμανία έχει λόγους να μεσολαβεί… Η Τουρκία δεν δείχνει αξιόπιστη

“Η Γερμανία, ασκώντας την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει περισσότερους λόγους να προσπαθεί να έχει μία παρέμβαση στα θέματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη δική της ατζέντα αυτό το εξάμηνο. Ένα από τα θέματα που προκαλεί πολλά προβλήματα, γενικά στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και στη Δύση, είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι προκλητική εδώ και πολύ καιρό. Και πέρυσι με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και φέτος, από την Άνοιξη και μετά, με τις ενέργειες που έχει κάνει και στον Έβρο, αλλά και στη συνέχεια με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Αυτό που προσπαθεί, λοιπόν, η Γερμανία είναι να δώσει μία διέξοδο σ’ αυτό το αδιέξοδο που δημιουργεί η τουρκική στάση. Και μένει να φάνει εάν είναι σοβαρές και αξιόπιστες ή αν είναι προσχηματικές, οι υποσχέσεις που δίνει η τουρκική πλευρά προς τη Γερμανία και σε άλλους εταίρους μας, ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας τη μόνη διαφορά που έχουμε μεταξύ μας. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις με τη μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αλλά και με την επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, δείχνουν ότι μάλλον είναι προσχηματικές οι αναφορές περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και προθέσεων καλής γειτονίας για τη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας.

“Είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της. Κι αν δει κανείς όλες τις ανακοινώσεις και των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικές των ελληνικών θέσεων. Και επαναλαμβάνω: Το κρίσιμο εδώ, δεν είναι αν μιλάμε για μια άσκηση ισορροπίας, αλλά για μια άσκηση αξιοπιστίας. Μακάρι να αποδειχθεί ότι η Τουρκία αυτά που λέει τα εννοεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

“Όπως έχει πει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ατυχήματος, με τόσο πολλή κυκλοφορία στο ίδιο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς, έχουμε στείλει παντού το μήνυμα, ότι παρακολουθούμε με ψυχραιμία μεν, με αποφασιστικότητα δε, όλες τις εξελίξεις. Γι’ αυτό και εκδόθηκε χθες NAVTEX για ασκήσεις στις περιοχές που ξεκινούν από το ανατολικό μέρος της Κρήτης μέχρι νοτίως του Καστελόριζου, προκειμένου να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας και να μην επιτρέψουμε σε παράνομες τουρκικές NAVTEX να συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο

“Είναι ένα πολύ μεγάλο ιστορικό βήμα το γεγονός ότι κατατέθηκαν στη Βουλή οι Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, γιατί μεγαλώνει η Ελλάδα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Δεύτερο βήμα, είναι η ρύθμιση της εκκρεμότητας με την Τουρκία, να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Στόχος μας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των λαών της και της σταθερότητας στην περιοχή. Έχουμε δείξει ότι η εποχή των δισταγμών έχει τελειώσει.

“Υπάρχει πολύ μεγάλη υποκρισία στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ακριβώς αυτό το πλαίσιο με την Αίγυπτο διαπραγματευόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση και μόλις δυόμιση μήνες πριν, ο κ. Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έλεγε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε, τώρα άμεσα, σε τμηματική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο. Άρα, αυτό που κάνει σήμερα είναι καθαρά υποκριτικό και προσχηματικό. «Παρών» σε μία τόσο ιστορική Συμφωνία δεν νοείται. Δείχνει απουσία πολιτικής και ένα πραγματικό βραχυκύκλωμα, το οποίο θα τιμωρηθεί από τους πολίτες”, κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι