Η Γερμανία κόβει στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2025
17/08/2024«Η Γερμανία προβλέπει μείωση στο μισό της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στο σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2025, υπολογίζοντας στα χρήματα που θα αποφέρουν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη του Κιέβου», δήλωσε σήμερα κοινοβουλευτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δεν προβλέπει επιπλέον βοήθεια πέραν των 4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προκειμένου να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, δήλωσε η πηγή αυτή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.
Φέτος η βοήθεια της Γερμανίας προς την Ουκρανία ανήλθε στα 8 δισ. ευρώ και η χώρα αυτή συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την “ανώνυμη” συνέντευξη προς το γαλλικό πρακτορείο, η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία και πρέπει να κάνει οικονομίες, αλλά παράλληλα συνεκτιμά και τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Προσβλέπει, δηλαδή, ότι αυτά θα αρχίσουν να διατίθενεται στην Ουκρανία και κατά συνέπεια δεν θα είναι απαραίτητο να συνεχίσει το γερμανικό κράτος την οικονομική “αιμορραγία” για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Σε αντιστάθμισμα, η Γερμανία υπολογίζει «στη δημιουργία, στο πλαίσιο της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα χρησιμοποιεί τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα “διαπραγμάτευσης” ανάμεσα στον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο και τον Φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Σύμφωνα με το έντυπο, ο Λίντνερ, που είναι οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έγραψε στις 5 Αυγούστου στον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προκειμένου να του ζητήσει «να εγγυηθεί πως το όριο των 4 δισ. που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα τηρηθεί».
Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων στο πλαίσιο του τρικομματικού συνασπισμού Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους ομολόγους του να κάνουν οικονομία προκειμένου να μπει φρένο στο στο χρέος της χώρας και η Γερμανία να πάψει να δανείζεται υπερβολικά.
Το σχέδιο προϋπολογισμού δεν είναι ωστόσο οριστικό και αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω στο κοινοβούλιο πριν από την έγκρισή του στο τέλος του έτους.
Οι ΕΕ και οι ΗΠΑ στηρίζονται εν μέρει στα 300 δισ. δολάρια των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί σε όλο τον κόσμο για να υποστηριχθεί το Κίεβο. «Η Γερμανία απλώς θεωρεί ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από το 2025», δήλωσε η κοινοβουλευτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Nord Stream
Κανένα μέσο δεν συνδέει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης με τα εντάλματα σύλληψης για Oυκρανούς δύτες που αποδείχθηκε ότι έκαναν το σαμποτάζ στους Nord Stream και ανατίναξαν τους αγωγούς που έφερναν ρωσικό αέριο στη Γερμανία. Η φερόμενη γερμανική δυσαρέσκεια επ΄ αυτού εξάλλου δεν θα ήταν τωρινή, γιατί ναι μεν τον Ιούνιο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των δυτών, αλλά από πέρσι ή και εξαρχής οι Γερμανοί -και άλλοι- γνώριζαν ότι το σαμποτάζ υλοποιήθηκε εν μέρει από Ουκρανούς και ότι ο Ζελένσκι, όπως και οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί, “γνώριζαν”.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, η απόφαση της Γερμανίας για περικοπές προς την Ουκρανία είναι καθαρά οικονομική, αφού εξάλλου βρέθηκαν γερμανικά όπλα στο Κουρσκ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρότι η Γερμανία δεν έχει δώσει άδεια να χρησιμοποιηθούν αυτά εκτός Ουκρανίας, ένιψε τα χείρας του. Είπε «εμείς παραδώσαμε τον οπλισμό στην Ουκρανία, που έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντως για τυχόν παρουσία οπλισμού μας στο Κουρσκ, την ευθύνη φέρουν οι ουκρανικές αρχές».
Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση της Γερμανίας στο θέμα των υπόπτων για το σαμποτάζ στους Nord Stream, «υποδηλώνει την απροθυμία της Γερμανίας να αλλάξει στάση, δεν μπορεί να έχει πιο δραστική αντίδραση γιατί αυτό θα προκαλούσε σημαντική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική. Η κυβέρνηση στρέφει τους προβολείς στα δικαστικά όργανα για να δείξει ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη. Επιπλέον, σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί επισήμως ότι τρίτες χώρες έχουν εμπλακεί στο σαμποτάζ, η Γερμανία θα βρεθεί σε μεγάλη αμηχανία, καθώς θα πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον των εμπλεκομένων. Οπότε στην ουσία η Γερμανία προωθεί ένα σενάριο που απαλλάσσει τις ΗΠΑ και τους πραγματικούς δράστες και οργανωτές», εκτιμούν οι Ρώσοι.
Οι Ρώσοι επιμένουν ότι στο σαμποτάζ αυτό οι Ουκρανοι μόνοι τους ήταν αδύνατον να τα βγάλουν πέρα και ότι υπήρξε αμερικανικός και βρετανικός σχεδιασμός, αν όχι και υλοποίηση. Οπότε κατά τη γνώμη τους η Γερμανία όχι μόνον δεν αλλάζει στρατόπεδο, αλλά απεναντίας καλύπτει τους δράστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, TASS