Η Υεμένη απαιτεί άμεση αποχώρηση των ΗΑΕ και ακυρώνει τη συμφωνία κοινής άμυνας

Η Υεμένη απαιτεί άμεση αποχώρηση των ΗΑΕ και ακυρώνει τη συμφωνία κοινής άμυνας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Άμπου Ντάμπι για «κόκκινες γραμμές»

Σε μετωπική σύγκρουση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισέρχεται η Υεμένη, ανακοινώνοντας την ακύρωση της συμφωνίας κοινής άμυνας και απαιτώντας την αποχώρηση όλων των εμιρατινών στρατευμάτων εντός 24 ωρών. Η Σαουδική Αραβία ευθυγραμμίζεται με τη Σαναά, προειδοποιώντας το Άμπου Ντάμπι ότι οι κινήσεις του στη νότια Υεμένη συνιστούν «κόκκινη γραμμή» για την ασφάλεια του Βασιλείου.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας της Υεμένης, Ρασάντ αλ-Αλίμι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συστηματική υπονόμευση των κρατικών θεσμών και ενίσχυση των αποσχιστικών δυνάμεων του Νοτίου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC).

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, η υεμενίτικη ηγεσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 90 ημερών, καθώς και πλήρη απαγόρευση αεροπορικών και χερσαίων μετακινήσεων για 72 ώρες σε λιμάνια και συνοριακά περάσματα. Ο αλ-Αλίμι υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αποστολές όπλων από τα ΗΑΕ προς το STC αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αποσταθεροποίησης και παράλυσης των συνταγματικών θεσμών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα προσέλαβε η παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις της Υεμένης. Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις ενέργειες του Άμπου Ντάμπι, κατηγορώντας το ότι πιέζει τις δυνάμεις του STC να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στα νότια σύνορα του Βασιλείου, στα κυβερνεία Χαντραμούτ και Αλ-Μάχρα.

Το Ριάντ προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις συνιστούν άμεση απειλή για την εθνική του ασφάλεια και υπογράμμισε ότι δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωση οποιασδήποτε απειλής. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του στην ενότητα και την κυριαρχία της Υεμένης και στη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Η κρίση κλιμακώθηκε έπειτα από αεροπορικό πλήγμα του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού στο λιμάνι της Μουκάλα, εναντίον δύο πλοίων που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνασπισμού Τουρκί αλ-Μάλικι, είχαν καταπλεύσει από το λιμάνι Φουτζάιρα των ΗΑΕ χωρίς άδεια και μετέφεραν όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα για τις δυνάμεις του STC.

Στο πολιτικό υπόβαθρο της κρίσης βρίσκεται η πρόσφατη κατάληψη του ελέγχου των κυβερνείων Χαντραμούτ και Αλ-Μάχρα από το STC, εξέλιξη που η κυβέρνηση της Υεμένης θεωρεί ευθεία πρόκληση στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Αν και ο αλ-Αλίμι αναγνώρισε ότι το «νότιο ζήτημα» αποτελεί υπαρκτό και νόμιμο αίτημα, τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο αποδυνάμωσης της κρατικής εξουσίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ώρα που οι εξελίξεις απειλούν να μετατρέψουν τις ενδοσυμμαχικές εντάσεις σε ανοιχτή γεωπολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό του σαουδαραβικού συνασπισμού για την Υεμένη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx