Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μειώνει τον βασικό συντελεστή κατά 50 μονάδες βάσης

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μειώνει τον βασικό συντελεστή κατά 50 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,75%, όπως αναμενόταν, την Τετάρτη.

Αυτή είναι η έκτη διαδοχική περικοπή των επιτοκίων και η μικρότερη μέχρι στιγμής σε ένα επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο ρέπο της εβδομάδας από 11,25%, μειώνοντας τους πραγματικούς ρυθμούς σε αρνητικά επίπεδα για τους πολίτες που έχουν καταθέσεις σε λίρα όταν ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός έφτασε τον Ιανουάριο σε 12,15%.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές του πληθωρισμού, η Επιτροπή αποφάσισε να προβεί σε πιο μετρήσιμη μείωση του επιτοκίου της», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, η ενδιάμεση πρόβλεψη ήταν για περικοπή κατά 50 μονάδων βάσης. Η αύξηση των επιτοκίων δεν ήταν μεταξύ των προβλέψεων, οι οποίες κυμαίνονταν από την καμιά μεταβολή σε μείωση κατά 75 μονάδες του επιτοκίου αναφοράς.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε από ένα ζενίθ που ήταν πάνω από 25% μετά την κρίση του 2018 που μείωσε την αξία της τουρκικής λίρας κατά σχεδόν 30%. Η επακόλουθη σύντομη ύφεση είδε την οικονομική ανάπτυξη να εξαφανίζεται το 2019.

Η κεντρική τράπεζα απάντησε στην κρίση αυξάνοντας το επιτόκιο της στο 24%, όπου είχε παραμείνει μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Συνεχείς υποχωρήσεις στη νομισματική ισοτιμία

Η λίρα υποχώρησε στο 6,08 έναντι του δολαρίου μετά την κίνηση της κεντρικής τράπεζας, έναντι 6,0545 πριν.

Η τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιό της κατά 1,325 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.

Τα ποσοστά περικοπής κατέστησαν πιο δύσκολα εφόσον η λίρα εξασθένησε κατά 2% έναντι του δολαρίου φέτος και ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες, αφού υποχωρούσε για λίγο σε μονοψήφια νούμερα το φθινόπωρο.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ανήλθε σε 12,15% τον Ιανουάριο, πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, που σημαίνει ότι οι καταθέτες της λίρας αντιμετωπίζουν αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Η τράπεζα στοχεύει στον πληθωρισμό γύρω στο 5%.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περιέγραψε τα επιτόκια ως την “μητέρα όλων των κακών”, λέει ότι τα υψηλά ποσοστά θεριεύουν τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με την επικρατούσα οικονομική σκέψη. Είχε απαιτήσει μονοψήφια επιτόκια το 2020, προκαλώντας ανησυχία για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Η μέση εκτίμηση για το επιτόκιο για το τέλος του έτους ανήλθε σε 10%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters τη Δευτέρα, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 12,50% έως 9,0%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι