Η Κίνα ήθελε διασφαλίσεις για τα πλοία της στην Ερυθρά

Η Κίνα ήθελε διασφαλίσεις για τα πλοία της στην Ερυθρά

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανήρτησε μια είδηση σύμφωνα με την οποία η Κίνα ζήτησε από το Ιράν να “μαζέψει” τους Χούθι, γιατί αν πληγούν συμφέροντά της, «θα υπάρξει πρόβλημα».

Εντούτοις οι Χούθι έχουν ανακοινώσει εδώ και δέκα ημέρες ούτως ή άλλως, ότι τα ρωσικά και κινεζικά πλοία είναι το απυρόβλητο. Σύμφωνα με την είδηση του Reuters “τέσσερις ιρανικές πηγές και ένας διπλωμάτης που έχουν γνώση του συγκεκριμένου θέματος” ανέφεραν πως κατά διαστήματα, στο Πεκίνο και στην Τεχεράνη έγιναν συζητήσεις σχετικά με τις επιθέσεις και το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ιράν.

«Αν τα συμφέροντά μας πληγούν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας με την Τεχεράνη. Γι’ αυτό πείτε στους Χούτι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» ήταν το μήνυμα που φέρεται σύμφωνα με το Reuters να έστειλε το Πεκίνο. Δεν αποκλείεται πάντως η είδηση να είναι ετεροχρονισμένη, δηλαδή ίσως οι συζητήσεις αυτές να έγιναν όντως κατά το παρελθόν και εξαιτίας τους να ανακοίνωσαν οι Χούθι ότι δεν θα παρενοχλήσουν ρωσικά και κινεζικά πλοία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από εταιρείες εμπορικών αναλύσεων, η Κίνα αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων εταίρων του Ιράν την τελευταία δεκαετία, με τα κινεζικά διυλιστήρια πετρελαίου να αγοράζουν πάνω από το 90% του αργού που εξάγει η Τεχεράνη, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ κράτησαν μακριά πολλούς άλλους πελάτες και οι κινεζικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τις μεγάλες εκπτώσεις.

Όταν κλήθηκε από το Reuters να σχολιάσει τις συναντήσεις με το Ιράν για να συζητήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε: «Η Κίνα είναι ειλικρινής φίλος των χωρών της Μέσης Ανατολής και έχει δεσμευτεί να προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να επιδιώξει την κοινή ανάπτυξη και ευημερία. Υποστηρίζουμε σταθερά τις χώρες της Μέσης Ανατολής στην ενίσχυση της στρατηγικής τους ανεξαρτησίας και στην ένωση και συνεργασία για την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων ασφάλειας».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι