Η Κίνα “εκβιάζει” με το εμβόλιο τον Ερντογάν; – “Αδέλφια του” και οι Ουϊγούροι

Η Κίνα “εκβιάζει” με το εμβόλιο τον Ερντογάν; – “Αδέλφια του” και οι Ουϊγούροι

Δημοσίευμα της DW συνδέει την καθυστέρηση στην παράδοση των κινεζικών εμβολίων στην Τουρκία με το γεγονός ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την τουρανική καταγωγή των Τούρκων και έμμεσα αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Κίνας για να προασπισθεί των δικαιωμάτων των Ουϊγούρων

Οι Ουϊγούροι, μουσουλμάνοι ως επί το πλείστον, ζουν στην δυτική Κίνα (στη γεωγραφική περιοχή του ανατολικού Τουράν) και καταγγέλλουν ότι καταπιέζονται οικτρά και ότι το κράτος, τούς κλείνει σε «στρατόπεδα αναμόρφωσης». Η κινεζική Πολιτεία από πλευράς της υποστηρίζει ότι έχει περιορίσει μόνον όσους μουσουλμάνους θεωρεί επικίνδυνους ως τρομοκράτες και ως προσκείμενους σε ισλαμικά κινήματα τύπου ISIS ή σε εθνικιστικούς ριζοσπαστικούς κύκλους.

Συμφωνία “έκδοσης τρομοκρατών”

Άγνωστος αριθμός Ουϊγούρων ζει αυτοεξόριστος στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτοί οι λίγοι που όπως δηλώνουν κατέφυγαν στην Τουρκία για να νιώθουν ασφαλείς, φοβώνται ότι στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων που ανέπτυξε πλέον η Τουρκία με την Κίνα είναι πιθανόν ο Ερντογάν να επικυρώσει συμφωνία έκδοσης, την οποία η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε ισχύ.

Η Τουρκία από την πλευρά της δεν την έχει επικυρώσει ακόμη και το τρενάρει από το 2017. Η Κίνα μάλιστα την επικύρωσε λίγες μέρες πριν από την 11η Δεκεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία υποτίθεται ότι θα παρέδιδε τα πρώτα εμβόλια στην Τουρκία. Έκτοτε η αποστολή της παρτίδας των εμβολίων αναβλήθηκε τρεις φορές.

Σύμφωνα με έναν Ουϊγούρο που αναφέρει η DW και ο οποίος λέγεται Σεγίτ Τουμτούρκ και ασχολείται με τα δικαιώματα της μειονότητας στην Τουρκία, η Κίνα δεν καθυστέρησε τυχαία επί ένα μήνα την παράδοση των εμβολίων που είχε συμφωνήσει με το τουρκικό υπουργείο Υγείας. Η τουρκική κυβέρνηση για τις αλλεπάλληλες αναβολές υποστήριξε ότι έφταιγαν “γραφειοκρατικά ζητήματα” αρχικά, ενώ στην επόμενη αναβολή προφασίσθηκε “ένα κρούσμα σε τελωνείο”.

Εκβιασμός με το εμβόλιο;

Ο Τουμτούρκ πιστεύει ότι «ο χρόνος της αντιτρομοκρατικής συμφωνίας έκδοσης μεταξύ Τουρκίας και Κίνας δεν είναι τυχαιος. Η Κίνα την επικύρωσε από την πλευρά της τη στιγμή που ήταν να φτάσει το εμβόλιο στην Τουρκία. Μήπως τελικά η Κίνα κρατά το εμβόλιο ως μέσο πίεσης;» διερωτάται ο Τουμτούρκ. Ο ίδιος αναφέρει ότι και μια ΜΚΟ, η Society for Threatened Peoples (Εταιρεία για Απειλούμενους Λαούς) προειδοποιεί για μαζικές απελάσεις Ουϊγούρων από την Τουρκία σε περίπτωση που ο Ερντογάν επικυρώσει τη συμφωνία με την Κίνα.

Όπως πιστεύει ο Τουμτούρκ, η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη Δύση έχοντας επιλέξει να στραφεί προς την Ρωσία και την Κίνα, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση για τους Ουϊγούρους που ζουν στην Τουρκία. Ο Τομτούρκ, που έχει μεγαλώσει στην Τουρκία και δεν έχει πάει ποτέ στο ανατολικό Τουράν -εκεί είχαν γεννηθεί η γονείς του- φοβάται ότι πλέον η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους ομοφύλους των γονέων του. Περίπου 3.000 έως 4.000 Ουϊγούροι έφυγαν από την Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια και κατέφυγαν για τον λόγο αυτό σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι