Η Κύπρος στο ενεργειακό παιχνίδι – Ενόχληση της Τουρκίας

Η Κύπρος στο ενεργειακό παιχνίδι – Ενόχληση της Τουρκίας

H Milliyet δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η κίνηση για το φυσικό αέριο που θα θερμάνει τη Μεσόγειο… Ενεργειακό σχέδιο που θα αφήσει σε αδράνεια τους ‘Ελληνοκύπριους’», στο οποίο αναλύονται οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου’ (ΕΚΔΝΚ).

Σύμφωνα με τη Milliyet, η συμφωνία αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τα κοιτάσματα Κρόνος και Αφροδίτη. Η Τουρκία καταγγέλλει τη συμφωνία ως παράνομη, υποστηρίζοντας ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται εντός της Τουρκικής ΑΟΖ, και τονίζει την ανάγκη να προστατεύσει τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’.

Ο Oğuzhan Akyener, πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Ερευνών Ενεργειακών Στρατηγικών, εκτίμησε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος Κρόνος είναι περίπου 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με παραγωγή να ξεκινά το 2026 ή το 2027, ενώ το κοίτασμα Αφροδίτη, με αποθέματα 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενδέχεται να αρχίσει παραγωγή το 2031.

Η Τουρκία, τονίζει το δημοσίευμα, προειδοποιεί ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια χώρα για να εμποδίσει τις δραστηριότητες της ΕΚΔΝΚ που απειλούν την ασφάλεια των ‘Τ/Κ’ και την ειρηνική σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, αναφορές του τουρκικού Τύπου στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΚΔΝΚ, Κωνσταντίνου Κόμπο, στη Δαμασκό. Η συνάντηση με τον ηγέτη της Tahrir al-Sham και τις συριακές αρχές εστιάστηκε σε θέματα συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της διμερούς σχέσης και της υποστήριξης για την επανένταξη της Συρίας στο διεθνές σύστημα.

Η ΕΚΔΝΚ, καταλήγει η Milliyet, εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Συρίας και να παράσχει πολιτική και τεχνοκρατική βοήθεια. Η επίσκεψη επικρίθηκε από την Τουρκία, η οποία καταδίκασε την προσπάθεια της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’ να μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Συρίας και να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ ως μέσο πίεσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx