Κόντρα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για τα Πανεπιστήμια – Σκέρτσος: “Γίνεστε ΣΥΡΙΖΑ”
27/02/2024Να σημειωθεί πως δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προσανατολίζονται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει δηλώσει πως θα το καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, προσανατολιζόμενος να επιβάλει και κομματική πειθαρχία. Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.
«Είναι μεγάλο λάθος, που σπεύδει η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», τόνισε στην παρέμβασή του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τα μη κεδροσκοπικά πανεπιστήμια, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα τα φτιαχτούν..
Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες, και «γι’ αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, ερωτηθείς για την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο Δ. Μάντζος τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν είπε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που δεν θα ικανοποιεί τις δικές μας απαιτήσεις για την ανώτατη εκπαίδευση» και εξήγησε: «Λέμε δύο μεγάλα “ναι” και ένα μεγάλο “όχι”.
Εμείς λέμε “ναι” σε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο ως μοχλό κοινωνικής κινητικότητας, με πραγματική χρηματοδότηση και θεραπεία των παθογενειών του, με εποπτεία, αξιολόγηση των δομών του από μια πραγματικά Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του, επένδυση έρευνα και καινοτομία. Λέμε “ναι” στην ίδρυση πραγματικά μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό προϋποθέτει προηγούμενη συζήτηση, συναίνεση και αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Το “όχι” στο σχέδιο νόμου του κ. Πιερρακάκη εκπορεύεται από τη διαπίστωσή μας ότι καμία από αυτές τις δύο δικές μας θέσεις δεν ικανοποιείται».
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έχει εκφραστεί τόσο από τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και πλέον από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Επίθεση Σκέρτσου
«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σχετικά με την στάση τους για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων. «Εμείς προχωράμε μπροστά με ακόμη μια αυτονόητη μεταρρύθμιση που διορθώνει ακόμη έναν ελληνικό εξαιρετισμό», σημειώνει ο υπουργός.
Αναλυτικά, «ο στρουθοκαμηλισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων και η διαρκώς επαμφοτερίζουσα στάση των αρχηγών τους είναι ακόμη ένα παράδειγμα που εξηγεί τόσο τα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα της αντιπολίτευσης όσο και γιατί αυτονόητες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα στη χώρα μας, δημιουργώντας συνθήκες υστέρησης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ, είναι απορίας άξιο γιατί η σημερινή ηγεσία του επιλέγει να πάει κόντρα σε τουλάχιστον δυο προηγούμενους προέδρους του, τον Γ. Παπανδρέου (ο οποίος δήλωσε ότι καταψηφίζει) και τον Ε. Βενιζέλο, που εδώ και πολλά χρόνια «έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αυτονόητης – και φυσικά με αυστηρούς κανόνες εποπτείας – απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προσπαθώντας να ψαρέψει από τα θολά νερά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ γίνεται ΣΥΡΙΖΑ καθώς διολισθαίνει και παλινδρομεί σε θέσεις και τακτικισμούς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα προβλήματα του 2024».
«Ο δε ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του που ταυτόχρονα αυτοπροβάλλεται σχεδόν με μεσσιανικούς όρους ως “σωτήρας” του κόμματός του αλλά και της χώρας, εν μέρει λόγω και των καλών σπουδών του σε πολύ καλά ξένα μη κρατικά πανεπιστήμια, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την πολιτική υποκρισία που τους χαρακτηρίζει καθώς όσα οι ίδιοι απολαμβάνουν ως ιδιώτες στο εξωτερικό αρνούνται να τα προσφέρουν στους συμπολίτες μας εντός συνόρων».
Εν τέλει, «η ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ο βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου ειδικά για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Απέναντι στις ιδεοληψίες και τους στείρους τακτικισμούς της αντιπολίτευσης που για άλλη μια φορά επιλέγει να γυρίσει την πλάτη στα σημερινά προβλήματα των πολιτών προκειμένου να είναι δήθεν συνεπής σε ιδέες του 20ού αιώνα, εμείς προχωράμε μπροστά με ακόμη μια αυτονόητη μεταρρύθμιση που διορθώνει ακόμη έναν ελληνικό εξαιρετισμό.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών και να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό, ποιοτικό, εξωστρεφές δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Με πραγματική αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και συγγραμμάτων για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει σύγχρονη γνώση και ευκαιρίες κοινωνικής ανόδου σε όλους τους πολίτες που θέλουν να μείνουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας αντί να ξενιτεύονται στο εξωτερικό», υπογραμμίζει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας και απονέμει τα εύσημα στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Σε νεότερη ανακοίνωση του επισημαίνεται πως «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν συμβάλει στην άρνηση, αλλά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και επ’ αυτών των προτάσεων θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Ας προετοιμαστεί, συνεπώς, η κυβέρνηση», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα απαντώντας με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τη κυβέρνηση.
«Κατανοούμε, πάντως, τον εκνευρισμό τους. Τους χαλάμε τα σχέδια, γιατί είχαν συνηθίσει σε έναν ανέξοδο αρνητισμό. Τους προέκυψε εναλλακτική ολοκληρωμένη πρόταση με βάση το σκανδιναβικό παράδειγμα, που συνιστά ένα επιτυχημένο και αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο», συμπλήρωσε στο σχόλιό της η Χ. Τρικούπη.
Χαρακτήρισε χυδαία υπονοούμενα της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτα Μακρή, ότι η στάση του υπαγορεύεται τάχα από συμφέροντα κάνοντας λόγο για «παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, που μοναδικός γνώμονας των επιλογών της είναι οι μπίζνες, όπως αποδείχτηκε με την golden visa, την ενεργειακή μετάβαση, την υγεία και την παιδεία». «Ας εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πως είναι δυνατόν ένα κερδοσκοπικό fund κι ένα κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα, »υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο σχόλιό του.