Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε από τις 5 Ιουλίου την διακοίνωση για την ΑΟΖ
07/08/2025
Διπλωματικές πηγές απάντησαν σχετικά με τη ημερομηνία κατάθεσης της Ρηματικής Διακοίνωσης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην ελληνική πρεσβεία επισημαίνοντας ότι κατατέθηκε στις 27 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ «διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Ρηματική Διακοίνωση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου της 8ης Ιουλίου 2025, η οποία αναφέρεται στον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, κατατέθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο στις 27 Ιουλίου 2025″. Η τοποθέτηση αυτή είναι τρόπον τινά απάντηση σε δηλώσεις πολιτικών ότι η κυβέρνηση γνώριζε από τις 5 Ιουλίου τη διακοίνωση και την αποσιώπησε επίτηδες, διότι στις 21 Ιουλίου ενημέρωσε ο Γ. Γεραπετρίτης τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να τους πει τίποτα περί αυτής.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο τελευταίος είπε επί του θέματος: «Η υπογραφή μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, αποδεικνύει πως, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε οι συμφωνίες είναι προς όφελος της διαβούλευσης και της εύρεσης συμβιβαστικών λύσεων που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πλευρών, με βάση τις διεθνείς συνθήκες.»